Naslovna / Vijesti / Gradi se najduži podvodni tunel na svijetu

Gradi se najduži podvodni tunel na svijetu

Nakon više od jedne decenije planiranja, u toku  su radovi na najdužem podvodnom tunelu koji će ujedno biti i najduži kombinirani automobilski i željeznički tunel na svijetu. Femarnbeltski tunel povezivat će Dansku i Njemačku, a spuštat će se i do 40 metara ispod Baltičkog mora i biće otvoren 2029. godine.

Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih europskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi eura.

Tunel će prolaziti Fehrmarnovim pojasom, tjesnacem između njemačkog otoka Femarn i danskog otoka Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milijune putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela vlakom će trebati sedam, a automobilom 10 minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.

Ako usporedimo današnju vožnju vlakom od Kopenhagena do Hamburga, treba nam oko četiri i pol sata a poslije završetka gradnje tunela, isto putovanje trajat će skoro pola toga vremena i vozit ćete se dva i pol sata. Do danas većina putnika leti između ta dva grada, ali će u budućnosti biti jednostavnije samo sjesti na vlak.

Osim pozitivnog utjecaja na putničke vlakove i automobile, tunel će isto djelovati i na teretne kamione i vlakove. Naime, stvara se kopnena ruta između Švedske i srednje Europe, koja će biti 160 kilometara kraća nego što je danas.

Projekt datira još iz 2008. godine, kada su Njemačka i Danska potpisale ugovor o gradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obje države donijele potrebne zakone i provele studije izgradnje.

Kao dio tunela Fermarnbelt stvorit će se i  nova prirodna područja i kameni grebeni na danskoj i njemačkoj strani stoga će biti više i prostora za prirodu. Ali najviše koristi imat će klima. Vlakovi će biti konkurencija avio-prometu, a prijevoz tereta električnim vlakovima daleko je najbolje rješenje za životnu sredinu ljudi.

/Press GIP-a/

Comments

comments

Pročitajte još

Od polovine aprila traje intenzivno tretiranje larvi komaraca

Zaposlenici Higijensko-epidemiološke službe (HES-a) Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar” Brčko od polovine aprila počeli su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)