Naslovna / Kultura i Folklor / Što darovati djeci za Svetog Nikolu?

Što darovati djeci za Svetog Nikolu?

Svake godine 6. prosinca je dan kada se slavi Sveti Nikola, zaštitnik djece, mornara i putnika.

Uoči toga dana djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape u prozor da bi sutradan u njima našli darove koje im je donio Sveti Nikola.

foto: Bljesak.info

Sveti Nikola rođen je u Maloj Aziji u 4.st., gdje je bio biskup u gradi Myri. Poznato je nekoliko priča o njegovu životu. Prema jednoj, pribavio je novac za miraz za tri djevojke kako bi se udale. Zbog toga se na slikama prikazuje s tri vreće zlatnika (ponekad tri kugle ili jabuke) i odatle veza s darivanjem. Prema drugoj, oživio je troje djece koje je ubio opaki gostioničar kako bi servirao njihovo meso; odatle veza s djecom. Prema trećoj, smirio je uzburkano more i tako spasio lađu na kojoj je putovao; time je postao i zaštitnikom mornara i putnika. Slavi se 6. prosinca, na slikama se prikazuje u biskupskoj odori sa zakrivljenim štapom i kapom, tzv. mitrom, te s tri vreće/kugle/jabuke.

Što pokloniti djeci?

Svaki poklon koji dajete vašoj djeci treba biti simboličan i obično manji od poklona koji se djeci daruje za Božić. Uvijek se sjetite kako dva ili tri manja te jeftinija dara njima znače mnogo više nego jedan veliki i skupi.

Ipak, ne zaboravite da nije važna cijena poklona, važno je samo da pokažete svom djetetu da ga volite.

Comments

comments

Pročitajte još

Njemačka pritisnula kočnicu za bh. vozačke dozvole

Odlučio sam napustiti državu jer sam kao vozač vidio mogućnost da mogu bolje zaraditi u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.