Naslovna / Kultura i Folklor / Što darovati djeci za Svetog Nikolu?

Što darovati djeci za Svetog Nikolu?

Svake godine 6. prosinca je dan kada se slavi Sveti Nikola, zaštitnik djece, mornara i putnika.

Uoči toga dana djeca stavljaju cipele, čizmice ili čarape u prozor da bi sutradan u njima našli darove koje im je donio Sveti Nikola.

foto: Bljesak.info

Sveti Nikola rođen je u Maloj Aziji u 4.st., gdje je bio biskup u gradi Myri. Poznato je nekoliko priča o njegovu životu. Prema jednoj, pribavio je novac za miraz za tri djevojke kako bi se udale. Zbog toga se na slikama prikazuje s tri vreće zlatnika (ponekad tri kugle ili jabuke) i odatle veza s darivanjem. Prema drugoj, oživio je troje djece koje je ubio opaki gostioničar kako bi servirao njihovo meso; odatle veza s djecom. Prema trećoj, smirio je uzburkano more i tako spasio lađu na kojoj je putovao; time je postao i zaštitnikom mornara i putnika. Slavi se 6. prosinca, na slikama se prikazuje u biskupskoj odori sa zakrivljenim štapom i kapom, tzv. mitrom, te s tri vreće/kugle/jabuke.

Što pokloniti djeci?

Svaki poklon koji dajete vašoj djeci treba biti simboličan i obično manji od poklona koji se djeci daruje za Božić. Uvijek se sjetite kako dva ili tri manja te jeftinija dara njima znače mnogo više nego jedan veliki i skupi.

Ipak, ne zaboravite da nije važna cijena poklona, važno je samo da pokažete svom djetetu da ga volite.

Comments

comments

Pročitajte još

Vjernici u mjestu Drenova pokraj Brčkog proslavili Nedjelju Božjeg milosrđa

Drenova je lijepo hrvatsko katoličko povratničko naselje u Brčko distriktu BiH, mala oaza mira i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)