Naslovna / Krepšić / Duh tradijcije živi u našem kraju – Video

Duh tradijcije živi u našem kraju – Video

Duh tradicije starih običaja posavskih sela pa i našeg Krepšića je svakako svinjokolja, koja bi uvjek počinjala krajem studenog mjeseca. Možda bolje reći za hladnijeg vremena kako bi se i pored blagih minusa obrada mesa mogla odvijati na otvorenom. Već je se u Posavini rakija ispekla drva za ogrev su na suhom, preostalo bi za domaćine još meso pripremiti i lagano prodimit jer vrijeme je adventa i Božić samo što nije.

Svinjokolja u posavskim obiteljima je posao za koji se priprema duže vrijeme, vežno je uskladiti termin sa drugim a kada dođe vrijeme za posao, počinje cijeli ceremonijal. Sve kreće sa jutarnjom kavom i rakijom te degustacijom prošlogodišnjeg kulena. Mladi se raspoređuju na teže zadatke, a iskusniji na obradu mesa. Jedna od odgovornih funkcija povjerena je najiskusnijima, a to je topljenje čvaraka.

Odavno je prihvatita obveza pregleda mesa na trihinelu pa jutarnji doručak od obrađenog mesa sa svinjokolje nikada se ne proba bez povratne informacije iz veterinarskih stanica.

Nezaobilazan detalj posavskih svinjokolja je spravljanje tradicijskih jela i kolača. A za to su zadužene svakako domaćice. Na stolu uz modlice i salnjake moraju biti i drugi raznoliki  kolači. Tradicija za večeru donosi ćevape, sarmu i kobasicu, a oko stola se okupe svi radnici, pa i šira rodbina. Tako je ovih dana bilo u mnogim našim dovrištima pa  i u obitelji Mirka i Mare Stjepanović.

Znak je to da duh tradicije starih običaja i dalje živi u Krepšiću.

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)