Naslovna / Posavina / Mjesec u kojem se dani dijele na Zornice i vrijeme poslije Zornice

Mjesec u kojem se dani dijele na Zornice i vrijeme poslije Zornice

Vrijeme Došašća u Krepšiću je vrijeme iščekivanja kroz koje Krepšićani, iz godine u godinu, prolaze strpljenjem vođeni; najprije čekaš sjeverac, pa cijenu bravadi, pa bravobiju, pa da se prosuši, pa pečenicu… i eto Božića. I sve se, Božija providnost, dosad poklopilo. Zahladnilo je, baš onako ugodno što me istjeralo da provjerim novu frizuru Objede, uredno ošišana sojišta i blage uvojke brazdi, zamrznuta trajna koju samo znatiželjni koraci dodiruju.

Dan se ovde dijeli na dva. Zornica i posle Zornice. Ujutro se ustaje sa jasnim ciljem da se oćuti Zornica i taj je cilj pun i on govori sam za sebe tako da pokušaj dočavanja će uništit baš tu čar. A sve ostalo vrijeme je preostalo, na 3-4 stupnja, sa maglom ispred očnih kapaka ili kišom iza vrata izgleda kao stvoreno samo zato da bi se popila kava u tri popodne i da bi, zagledan kroz prozor, pomislio – e, to je to.
Dijaspora se dijeli na dva. Oni kojima je četvrta svijeća ostala čitava i one druge. Dijaspora četvrtu svijeću pali u matici. Na Badnje jutro je u sedam već gladna. Zuji okolo, tuši komšiluk glađu i glad prisoljenim krompirom sa žara. Na Badnje veče dolazi u crkvu crvenih očiju od vatre i rakije i hvali se kako mu je dobra pečenica.

Pritrpana stomaka od Badnje večere, jedva pjeva na polnoćki. Nemože leć a da ne zareže butke da se uvjeri kako je dobra i kako liježe uz rakiju. Nemože ustat ako nije rakija i kava odma poslije “Čestit Božić i Sveto Isusovo porođenje”. Dijaspora se preko WhatsApp-a izbožićkuje sa onim drugim, nož u ruke i ide u obredno sječenje pečenice. Koja je dobra. I koju će jest taj dan gdje god da se pojavi.
I ona će bit dobra. Ako Car iznese naveče, i ta će bit dobra. I sutradan je dijaspora živa traži ime za objesit. Pa će se ovi iskupit kako ko već uspije, a ako ništa a ono uvijek ima pečenice, koja je dobra. Dijaspora štuje i Sv. Ivu. Al’ nemoj iznosit pečenice, ko Boga te molim. Ajmo, ženo, na frizuru pa ćemo svratit na “nešto na žlicu”. Pa na kavu i kolač u centru. Da vidimo grad za Božić. I četiri svijeće ispred crkve. Dijaspora voli četvrtu svijeću.

/za krepsic.com Stjepan Perikić/

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)