Naslovna / Vijesti / Napokon, Brčko dobija međunarodni aerodrom

Napokon, Brčko dobija međunarodni aerodrom

Poslije dužeg usaglašavanja, u Brčkom je danas prezentiran projekt Međunarodnog aerodroma.

Doc. dr Sašo Murtić iz Novog Mesta, član slovenskog konzorcija preko kojih investiraju strani ulagači u razne projekte širom svijeta, prezentujući projekat istakao je da je pozicija Distrikta veoma dobra kada je u pitanju željeznički, putni, vodeni, ali i vazdušni saobraćaj, koji se može vrlo brzo raširiti na sve strane, i za veoma kratko vrijeme, za par godina, preuzeti mnoge poslove Beogradu, Zagrebu, kao i mnogim drugim aerodromima u ovom dijelu Balkana.

Položaj za aerodrom u Brčkom je idealan, jer je podruučje dosta ravno, a i magla, zbog koje mnogi letovi budu otkazani, nije previše izražena na ovom prostoru.

Izgradnja aerodroma bi privukla mnoge investitore koji bi željeli ovdje proizvoditi, prerađivati i dorađivati.

Projekat je vrijedan 800 miliona evra, a riječ je o materijalima, infrastrukturi i izgradnji, koji bi na kraju ostali Distriktu, pojasnio je Murtić.

Murtić je pojasnio da je riječ o aerodromu srednje veličine s dvije piste, na kojoj bi bilo uposleno oko 1.000 radnika.

Treba naglasiti da srestva nisu upitna a Investitori imaju samo jedan uvjet, a to je da sa zakonske strane, odnosno administrativno sve bude uredno.

Izgradnja bi počela već krajem ljeta, otvorenje i prvi mežunarodni let bio bi do kraja iduće godine naglašava gospodin Murtić.

Gradonačelnik Brčko distrikta gos. Esad Kadrić je poručio da će s naše strane sve biti neophodno odrađeno kako bi došlo do realiziranja ovoga projekta, dok je na slovenačkom konzorciju da uvedu investitora u posao.

Svim posjetiteljima našeg portala a napose građanima Brčko distrikta želimo sretan 1. april (travanj), smijemo se ovim povodom bar nakratko našalit.

krepsic.com

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)