Naslovna / Nekategorizirano / U Laništima, Krepšiću, Goricama i Ulicama obilježena 30. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja – Video

U Laništima, Krepšiću, Goricama i Ulicama obilježena 30. obljetnica stradanja hrvatskih civila i branitelja – Video

Udruga obitelji hrvatskih branitelja poginulih i nestalih u Domovinskom ratu Ravne Brčko i Udruga obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta organizovali su juče mimohod od brčanskog sela Laništa do Ulica povodom 8. maja „Dana sjećanja“ a povodom 30 godina od početka ratnih sukoba i stradanja hrvatskih civila na ovim prostorima.

Programom obilježavanja „Dana sjećanja“ građani ovih sela okupili su se juče u naselju Lanište kod spomen obilježja, zapalili svijeće i nastavili mimohod ka Krepšiću gdje su bacanjem cvijeća sa mosta u rijeku Tinju, simbolično nastavili obilježavanje ovog datuma.

Mimohod su nastavili prema Križu u Goricama, odakle su se uputili prema Ulicama, gdje je održana sveta misa zadušnica nakon koje je upriličen i komemorativni program.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Anto Domić prisustvujući jučerašnjem događaju je rekao „da se tog dana dogodio ratni zločin na prostorima župa Ulice, Gorice i Gornji Krepšić“.

„Svake godine na današnji dan se organizuje sjećanje na sve poginule ljude, koji nisu bili ni svjesni da je počeo rat a već su bili žrtve tog rata“, rekao je Domić.

On je javno uputio kritiku nadležnim a posebno Tužilaštvu Brčko distrikta i Tužilaštvu BiH što, kako je rekao, za 30 godina jednu notornu činjenicu nisu htjeli konkretizovati i podignuti optužnicu protiv zločinaca koji su okrvavili ruke nad nedužnim civilima iz ovog kraja.

Predsjednik Udruge obitelji nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata Brčko distrikta Marin Brkić kaže da se u predmetu Ulice – Laništa vodi da je ubijeno 32 civila.

Prema njegovim riječima u selu Lanište ubijeno je 27 civila dok je Tužilaštvo od nekud dodalo 5 žrtava koji su stradali kasnije i ne mogu biti dio istog predmeta.

Brkić smatra da se predmeti pred Tužilaštvom moraju razdvojiti i da još niko nije odgovarao za bilo koji zločin nad hrvatskim civilama u Brčkom.

Marin Brkić kaže da se do danas po predmetu Lanište još uvijek nije desilo ništa ali se nada da će se taj proces napokon pokrenuti.

„Žao nam je što je Tužilaštvo Brčko distrikta držalo ovaj predmet i nije htjelo povući u istinu da se dokaže ko je napravio ovaj zločin, a posle kad je prešlo u Tužilaštvo BiH, nemamo prave informacije šta se dešava sa predmetom i dokle će on stajati i dokle će se čuvati istina za stradanje nedužnih ljudi,“ rekao je Ivo Anđelović predsjednik Predsjednik Udruge poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Ravne Brčko.

Jučerašnji mimohod bio je prilika da se podsjeti na stradanje civila u ovim selima kao i da se upute kritike na rad Tužilaštva zbog neprocesuiranja odgovornih u ovom predmetu.

/radio brcko/

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)