Naslovna / Religija / 77. Obljetnica Blajburške tragedije i Križnog puta – Video

77. Obljetnica Blajburške tragedije i Križnog puta – Video

Kišovit i tmuran dan, oblaci koji su prijetili prekrili su Blajburško polje. Uz spomen stijenu bez grba i teksta na hrvatskom jeziku upaljene svijeće prolaznika. Hladan vjetar i sve krupnije kapi kiše na polju ispod brda, mjesto na kojem ove godine Austriske vlasti nisu dozvolile održvanje komemoracije .

 Ipak, u organizaciji Hrvatske katoličke misije  Klagenfurtu, uz odobrenje mjesnog biskupa Josefa Markeca u petak 13. svibnja misom zadušnicom u 18.00 sati u župnoj crkvi svetog Petra i Pavla u Blajburgu obilježena je 77. obljetnica blajburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945  godine.

Misno slavlje uz prigodnu propovijed u koncelebraciji više svećenika predvodio je nacionalni ravnatelj dušobrižništva za hrvate u inozemstvu vlč. Dr. Tomislav Markić.

Velečasni Markić je molio za sve stradale sa naših prostora i bivše države ; „Draga braćo i sestre, molimo danas ovdje za naš hrvatski narod da iz velikih patnji, podjela i kušnji, kojima je bio izložen osobito tijekom 20. stoljeća, izađe jači, složniji i ujedinjeniji u traženju i promicanju općega dobra i konsenzusa oko temeljnih vrijednosti i ciljeva. Molimo i za naše iseljenike i njihove potomke koji čine značajan i velik dio našega naroda da svojim umijećem, znanjem, utjecajem i svim drugim sredstvima doprinesu napretku i boljitku naše Domovine.

Molimo i za ljude u ovoj susjednoj i prijateljskoj nam zemlji Austriji i posebno Koruškoj, koji su bili svjedoci ratnih i poratnih stradanja, a mnogi i sami stradalnici i žrtve nečovječnih režima 20. stoljeća. Molimo i za naše susjede Slovence, Bošnjake, Crnogorce i Srbe, Mađare i Talijane, od kojih su također mnogi stradali u vihoru Drugoga svjetskog rata i poslije njega. Sa svima njima dijelimo dio zajedničke prošlosti, koja je znala biti bremenita i izazovna, ali vjerujemo kako s njima, u međusobnom poštovanju i uvažavanju posebnosti i vlastitosti, dijelimo i zajedničku europsku budućnost, ispunjenu mirom, dobrosusjedskom suradnjom i solidarnošću.“

Misi je prisustvovalo tek 200 vjernika, nikad manji broj. Uzimajući u obzir sve okolnosti te radni dan i termin održavanja to je se i moglo očekivati.

 

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)