Naslovna / BiH / Pčelari Brčkog traže veću brigu građana i vlasti za opstanak pčelinjeg svijeta

Pčelari Brčkog traže veću brigu građana i vlasti za opstanak pčelinjeg svijeta

Ujedinjene nacije prepoznale su važnost pčela u ekosustavu te je 20.05. i službeno proglašen Svjetskim danom pčela. Ovaj dan se obilježava diljem svijeta s ciljem upozoravanja zbog smanjenja njihovog broja i podizanja svijesti o njihovom značaju.

Predsjednik Udruženja pčelara „Matica“ Brčko Nikola Kerezović govoreći za Radio Brčko upozorio je da su uglavnom ljudi ti koji ne znaju i koji ne prepoznaju značaj pčele i pčelinjeg svijeta u prirodi koju pčela oprašuje sa oko 80 posto.

„Vrijednost jedne košnice pčela je oko 560 eura i to je relativno mnogo novca, ali mnogo je veći značaj i važnost uticaja pčela u prirodom svijetu, jer eventualnim nestankom pčela, sigurno neće biti ni nas i to mnogi, nažalost, ne znaju ili nisu svjesni te opsasnosti“, poručio je Kerezović.

On je zatražio veće razumijevanje ljudi, prije svega voćara, te predstavnika vlasti na raznim nivoima u očuvanju pčelinjeg svijeta koji je i lokalno i globalno ozbiljno narušen i ugrožen. Kerezović je kazao da pčelinji svijet u Brčko distriktu koji se ne može posmatrati izlovano od okruženja, također trpi štete i pilikom tretiranja komaraca ili voća, iako pčelari poduzimaju adekvatne mjere zaštite pčela prilikom tih tretiranja.

Kerezović je napomenuo da su pčelari Brčkog zapostavljeni i u dijelu dodjele poticaja koji iznosi 30 KM po košnici, kazavši da to nije malo, ali jeste mnogo manje u odnosu na poticaje koji se dodjeljuju za uzgoj ovaca i koza u iznosu od po 80 KM i jagnjadi po 50 KM, dodavši da poticaj za pčele treba biti uvećan.

/radio brcko/ (Suvad Aljagic)

Comments

comments

Pročitajte još

Sad je jasno – Ovo je razlika između SELJAKA i SELJAČINE

Poznati hrvatski vozač relija Juraj Šebalj na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio je fotografiju koja, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)