Naslovna / BiH / Dogovorena trasa auto-puta i gasovoda kroz Brčko

Dogovorena trasa auto-puta i gasovoda kroz Brčko

Na današnjem održanom sastanku između čelnika Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, predstavnika državne vlasti i entiteta, predstavnika javnih preduzeća Autoceste Federacije BiH i Autoputevi Republike Srpske, postignut je dogovor vezano za trasu auto-puta koja će prolaziti kroz teritoriju Distrikta.

Sastanku je takođe prisustvovao supervizor za Brčko, gosp. Džonatan Menuti, kao i predstavnici Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta kojima je povjeren zadatak izmjene prostornog plana u cilju definisanja trase autoputa.

„Uz veliku podršku ministra Vojina Mitrovića, sa nivoa BiH, i jednu konstruktivnu i savjetodavnu ulogu nadležnih entitetskih javnih preduzeća, možemo danas obznaniti da je došlo do dogovora o koridorima auto-puta kroz Distrikt Brčko. Zavod za projektovanje će sada sačiniti prijedlog koji bi još jednom, u savjetodavnom smislu, bio sagledan od strane Autocesta FBiH i Autoputeva RS, i koji će biti stavljen na javni uvid kako bi građani Distrikta imali priliku da kažu svoj sud o tome“ izjavio je gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić.

On je dodao da će se pristupiti vrijednom i brzom rješavanju pitanja eksproprijacije i izrade neophodnih zakonskih propisa kako bi se utvrdili i gasovodni i putni koridori.

Siniša Milić, predsjednik Skupštine Distrikta, takođe se zahvalio ministru Mitroviću na angažmanu, kazavši da su današnjim usaglašavanjem koridora auto-puteva otklonjene sve prepreke za realizaciju važnih kapitalnih projekata koji se intenzvino odvijaju te da će Distrikt učiniti maksimalni napor u njihovoj daljoj razradi.

Supervizor za Brčko Džonatan Menuti izrazio je svoje zadovoljstvo radom organa vlasti Distrikta, posebno brčanskim Zavodom za planiranje koji su, uz saradnju stručnjaka sa entitetskog nivoa, došli do rješenja za ovo važno pitanje.

Vojin Mitrović, ministar komunikacije i prometa BiH, istakao je važnost današnjeg postignutog dogovora.

„Ja sam imao zadatak da se ova trasa kroz Brčko distrikt riješi i mi smo oko godinu dana radili na ovom projektu. Moram ovom prilikom da se zahvalim predstavnicima vlasti Brčko distrikta koji su bili izuzetno kooperativni, kao i entitetskim vladama, Autocestama Federacije BiH i Autoputevima Republike Srpske. Ovaj auto-put, koji prolazi kroz Brčko, i prema Banja Luci i prema Sarajevu, donijeće jednu novu dimenziju i novu, bolju poziciju i mogućnost za Brčko distrikt prema stranim i domaćim ulagačima“ rekao je Mitrović.

Svoje zadovoljstvo istakao je i premijer FBiH Fadil Novalić kazavši da se radi o velikom koraku naprijed, uputivši zahvale svim akterima.

„Ovo je treći put da se sastajemo u Brčkom po ovom pitanju, samo što se sada promijenio pristup u smislu da smo praktično zatvorili Koridor 5C kada je u pitanju finansijska i tehnička strana. Sada dio svoje sposobnosti i potencijala prebacujemo na ovu cestu“, izjavio je Novalić.

„Moram da izrazim zadovoljstvo od strane RS zato što smo danas postigli dogovor oko buduće trase koridora, ne samo autoputa, nego i gasovoda koji će voditi kroz Brčko distrikt. Važno je da su zvanični organi Distrikta zajedno sa našim saradnicima uspjeli da dođu do jednog kompromisnog rješenja koje može da zadovolji sve strane koje su zainteresovane za gradnju istih“ izjavio je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veze RS.

bd.central.net

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)