Naslovna / Posavina / Okus rakije posavskog kraja – Video

Okus rakije posavskog kraja – Video

Bez obzira na vremenske (ne)prilike, jedan godišnji posao u Posavini nikada ne kasni – pečenje rakije. Oduvjek je to bio veseo događaj, drag svima.

Poput francuskog šampanjca i talijanske gorgonzole zasigurno  i posavska rakija trebala bi imati zaštićenu oznaku zemljišnog podrijetla tj. da se može peći samo u Posavini i to od voća uzgojenog na tom prostoru. .

Tradicija pečenja rakije postoji od kada je i Posavine. Rakija, ili  šljiva, je cijenjeni posavski napitak u stvari  je piće kojim se izražava dobrodošlica, daruje prijateljima, uzimanje u umjerenim količinama, tvrde znalci, dobro je za zdravlje, ali, i za dobro raspoloženje.

A njega ne nedostaje kada se peče rakija jer taj „zahtjevan“ zadatak potraje i danima. Gotovo je to društveni događaj jer procedura pečenja okupi prijatelje, poznanike, čak i rodbinu.

Jačina rakije se mjeri tzv. gradima tj. “na grade”

(Gradus je riječ iz latinskoga jezika a znači, korak, stupanj, tom riječi se izražava mjerenje kutova i lukova, temperature, jačine alkohola i(li) tekućine uopće.

Glagol gradirati znači mjeriti i obilježavati stupnjeve.)

Otud je naziv i za spravicu grad u značenju mjeritelja jakosti rakije. Kako je narod sve povezao pjesmom i latinizmi su u njoj našli mjesto:

Dođi dragi i ponesi grade

da mi svoje gradiramo jade.

Tradicija u pečenju rakije i ove godine je na više mjesta obilježena u Krepšiću. Nažalost o tim događajima do urednika ovog portala nije stigla do sada nijedna slika. 

Iz tog razloga ispod objavljujem video na tu temu koji je u Krepšiću snimljen 2010 godine. Bio je od Youtube nekoliko godina zatvoren za javnost (aut. prava- Braća Begić) sada je opet vidljiv. Video ima značajnih 170 000 klikova.  

Primjećujem; Bili smo dost mlađi, vrijeme to baš neumoljivo teče, dok neki od dragi nam osoba na tom videu nažalost više nisu među nama.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)