Naslovna / Krepšić / Božić u Krepšiću – Video

Božić u Krepšiću – Video

Vrijeme božićnih blagdana je  doba kojeg mnogi željno iščekuju čitavu godinu. Vrijeme kad se obitelj okuplja pred božićnom trpezom i vrijeme darivanja stotinama godina veseli i grije srca brojnih žitelja širom svijeta.

Jednom riječju Božić je na poseban način  bila i ostala najljepša kršćanska svetkovina. U Krepšiću je se sve odvijalo kao i predhodnih godina,dostojanstveno i svečano.

Razdoblje ispunjeno obiteljskom toplinom, okićeno najljepšim crkvenim pjesmama, puno narodnih običaja vezanih uz krajeve i način života ljudi.

Tražio se je lijep Badnjak, pekle su se pečenice, zatim Misa polnoćka, pjevalo se iz dubine duše, častilo se punčom, kuhanim vinom , čestitalo se  bez uztezanja, ako ikad onda baš na taj dan cijela župa oslikava se kao jedna obitelj.

Ovih blagdanskih dana unutrašnjost potpuno obnovljene krepšićke crkve uljepšao je novi tabernakul dar Miroslava i Jasminke Krnjić, postolje na kojem je postavljen tabernakul dar je Ante i Janje Blažević

Nažalost mnoge obitelji kako u Krepšiću tako i u Posavini ovog Božića nisu bile zajedno. Na misi polnoćci nas je bilo ca. 120 osoba. Moglo nas je biti puno više, ali evo takve su sudbine naroda koji živi na dva ili tri mjesta teško je sve uskladiti, razlozi k tome se moraju i akceptirati. 

Po riječima župnika Pave u ovom blagdanskom vremenu u župi Krepšić posvetito je 80 kuća, od kojih je 50 onih u kojima mještani stalno ovdje borave.

 Po popisu koji je obavio 85 osoba se izjasnilo da stalno boravi u selu. U ovoj 2022 godini na mjesnom groblju u Krepšiću obavljeno je 8 sahrana.

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)