Naslovna / BiH / Nakon 31. godine “Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”

Nakon 31. godine “Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”

Prije 31. godine građani Bosne i Hercegovine na referendumu 29. februara i 1. marta odlučili su da žele živjeti u nezavisnoj državi. Tada je voljom većine građana, Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država, a nakon toga i međunarodno priznata.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine, 76 država svijeta priznala je BiH kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. siječnja 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 22. svibnja 1992. godine postala je članica Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku postavljena je njena državna zastava. Ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti počela je četvrtogodišnja agresija na BiH.

BiH je postala članica UN-a na temelju Rezolucije 755, čime je, kao sukcesor Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ. Generalna skupština UN-a jednoglasno je primila BiH u svoje članstvo. Tako je BiH dobila puni međunarodni legitimitet.

Zemlje članice tadašnje Europske ekonomske zajednice, pretače Europske unije, 6. travnja 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale su Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

BiH je do danas uspostavila diplomatske odnose sa 183 države članice Ujedinjenih nacija, a vodi se intenzivna komunikacija s preostalih devet članica (Butan, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Mikronezija, Kiribati i Srednjoafrička Republika) s kojima još nisu formalno uspostavljeni diplomatski odnosi.

Specifičnost svih ovih devet država je da su geografski vrlo udaljene od BiH i da nemaju posebno razvijenu diplomatsku mrežu, što je vjerojatno i jedan od razloga da do danas s njima nisu uspostavljeni diplomatski odnosi.

federalna.ba/Fena

Comments

comments

Pročitajte još

Sad je jasno – Ovo je razlika između SELJAKA i SELJAČINE

Poznati hrvatski vozač relija Juraj Šebalj na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio je fotografiju koja, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)