Naslovna / Vijesti / Od polovine aprila traje intenzivno tretiranje larvi komaraca

Od polovine aprila traje intenzivno tretiranje larvi komaraca

Zaposlenici Higijensko-epidemiološke službe (HES-a) Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar” Brčko od polovine aprila počeli su vršiti intenzivno tretiranje larvi komaraca, naročito na onim područjima na kojima se zadržavaju voda i vlaga.

Ovi poslovi će biti nastavljeni i u narednom periodu kada se učekuju više temperature što će pogodovati razvoju odraslih komaraca.

“Uprkos izuzetno lošem vremenu sa čestim padavinama i niskim temperaturama, uposlenici HES-a koji vrše dezinsekciju su do sada obavili deset tretmana larvi komaraca prije svega na područjima Grbavice i Brke, te uz rijeke Savu, Brku, Tinju i Bliznu gdje se zbog blizine vode najčešće nalaze legla komaraca iz čijih larvi se pri prvim toplijim danima razvijaju odrasle jedinke komaraca”, istakla je šefica ove službe dr Adrijana Grgić specijalista epidemiolog.

Građani Brčko distrikta BiH, prije svega oni koji žive u obalu rijeke Save te uz neke druge manje riječne tokove se posljednjih dana žale na pojavu komaraca koji nisu u velikom broju ali su znatno veći od uobičajenih.

Na poslovima tretiranja komaraca će tokom ljetnih mjeseci biti angažovane tri mobilne ekipe sa vozilima te više uposlenika sa leđnim pumpama koji će svakodnevno raditi na cijelom području Brčko distrikta BiH.

(radiobrcko.ba)

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)