Naslovna / Posavina / Poplave ugrozile desetine domaćinstava u Brčko distriktu

Poplave ugrozile desetine domaćinstava u Brčko distriktu

Kiša koja danima pada tokom jučerašnjeg dana i noćas ugrozila je na desetke domaćinstava u južnom dijelu Brčko distrikta BiH usljed izlijevanja iz korita rijeka Brke, Zovičice i drugih manjih rječica i potoka podmajevičkog kraja.

U naseljima Brka i Palanka voda je ušla u blizu 100 objekata, a u Repinom Brdu i Šatorovićima aktivirala su se dva nova klizišta.

Koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu bezbjednost Mirsad Hasanbašić potvrdio je da je u noćnim i jutarnjim satima došlo do izlijevanja Brke u naseljima Palanka i Brka, a plavljene su kuće, pomoćni objekti, dvorišta i pristupni putevi.

„Svi kapaciteti Odjeljenja za javnu bezbjednost su u funkciji i mi možemo pomoći, ali naravna stvar je da ne možemo istovremeno intervenisati na 50 lokacija jer smo ograničeni da možemo da intervenišemo u saradnji sa građanima putem dojava. Gledamo prioritetne lokacije i područja gdje to trenutno ima smisla jer ne možemo vršiti sada ispumpavanje vode sa nekih širih površina pošto trenutno imamo padavine i procjeđivanje zemljišta“, pojasnio je Hasanbašić.

Povjerenica MZ Brka Hazireta Zaić rekla je da je stanovništvo u kasnim noćnim i ranim jutarnjim satima bilo u prilično kritičnoj situaciji jer je kiša padala neprestano, vodostaj Brke je rastao i u jednom momentu dotakao most, tako da mulj i granje nisu mogli dalje biti nošeni vodenom stihijom i došlo je do izlijevanja vode na obje strane rijeke.

„Mnogo je svijeta bilo i sve nas je bilo strah, ali mi smo bili pripravni u rukovodstvu MZ Brka i nazvali smo mještane da se odazovu, izađu, pripreme, da sklone i spase što trebaju i mogu ukoliko bi došlo do izlijevanja vode kao 2014. godine. Fizički nisam uspjela da obiđem sve poplavljene terene u Brki, ali sam vidjela područja gdje se voda trenutno zadržala i tu imamo poplavljenih blizu 100 objekata sigurno“, napomenula je Zaić.

Povjerenik MZ Palanka Emir Lejlić naveo je da je sinoć u tom naselju bila dosta teška situacija jer se rijeka izlila oko jedan sat iza ponoći i poplavila jedan pristupni put i nekoliko dvorišta u okolini mosta.

„Poplavljeno je nekih desetak domaćinstava, mada u suštini voda nikome nije ulazila u kuću. Malo više smo imali problema sa oborinskim vodama koje su se slijevale niz brdo i tu je oštećeno nekoliko kuća zato što se izlila lokalna kanalizacija i poplavila ljudima što podrume, što neke prizemne spratove“, kazao je Lejlić. Trenutno je u Palanci situacija stabilna jer je vodostaj Brke opao oko dva metra.

Hasanbašić je uz apel građanima na samozaštitu i samospašavanje, još kazao da su se usljed padavina aktivirala dva nova klizišta – u Repinom Brdu jedan pomoćni objekat se urušio dok je jedan stambeni objekat ugrožen, a u Šatorovićima je srušen potporni zid na privatnoj parceli s tendecijom ugrožavanja stambenog objekta.

(radiobrcko.ba)

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)