Naslovna / Religija / Procesijom kroz selo obilježen blagdan Tjelova – Video

Procesijom kroz selo obilježen blagdan Tjelova – Video

Riječ je o izuzetno jakoj svetkovini koja svakako spada u sami vrh kršćanskih pogotovo katoličkih svetkovina. Svetkovina presvetog tijela i krvi Kristove ili Tjelovo toliko je značajna da katolička crkva uzima  da svaki župnik mora pored  svake nedjelje, Uskrsa, Božića, Bladgana Svih svetih i Velik Gospe i na Tjelovo imati svetu misu.

Svetkovina je osnovana 1317 godine, ima dakle vrlo veliku povjest od 700 godina koja također govori njoj u prilog koliko je velika. Blagdan je ujedno spomen na ustanovljenje Euharistije na posljednjoj večeri, na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista.

U danima Velikog tjedna, odnosno tjedna uoči Uskrsa, nisu primjerene nikakve svečanosti te je zbog toga Tijelovo dobilo termin na prvi četvrtak po okončanju uskršnjeg razdoblja.

U crkvama i svetištima širom katoliče crkve organiziraju se i Tjeolovske procesije. 

Nekih šezdesetak vjernika župe Krepšić okupilo se je na samu svetkovinu nešto prije 11 sati u kapelskom dvorištu. Tako su kao i proteklih godina točno u 11.00  predvođeni  župnikom vlč Pavom Kopić u procesiji krenuli prema crkvi.

Na čelu se nosi križ iza njega ide svećenik koji u pokaznici nosi posvećenu hostiju, a onda u procesiji svi okupljeni koji u laganom hodu prema odredištu molili i pjevali crkvene pjesme, dok mladi napose djeca putem prosipaju cvijeće.

U crkvi je slavljena  svečana sv. Misa gdje je župnik okupljenom puku u svojoj propovijedi obrazložio značenje same svetkovine te od kada se i zašto slavi.

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)