Naslovna / Posavina / Poljoprivrednici blokirali Granični prijelaz Orašje-Županja

Poljoprivrednici blokirali Granični prijelaz Orašje-Županja

Granični prijelaz Orašje – Županja blokiran je od 10 sati od strane poljoprivrednika koji od jučer prosvjeduju na magistralnoj cesti Orašje-Tuzla.

Na to ih je nagnalo, istaknuli su poljoprivrednici, brojni problemi s kojima se suočavaju uoči jesenske sjetve.

Naime, kako javlja Radio Orašje, Udruga poljoprivrednika “Orašje” odlučila se na ovu nepopularnu mjeru jer obećane federalne potpore za pšenicu rod 2022/2023 nisu isplaćene.

– Za ovogodišnji urod obećane su nam potpore od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 400 do 600 maraka po posijanom hektru pšenice i dokle god taj novac ne bude na računima poljoprivrednika, ostajemo na prosvjedima – kazao je predsjednik Udruge Perica Marošević.

Anto Čaktaš iz Vojskove, iz Udruge poljoprivrednika “Žito”, jučer je upozorio kako je krajnje vrijeme da država pomogne poljoprivrednicima.

Bez obzira odakle su poljoprivrednici, Orašje, Odžak, Semberija, Bužim, svi imamo isti problem. Ova godina je posebno loša za nas, prvo smo loše prošli s pšenicom, a kasnije i olujno nevrijeme učinilo je svoje s ostalim ratarskim kulturama. Država tu nema nekog interesa da nam pomogne i nama ništa drugo ne preostaje nego da lagano radne mašine prodajemo i da idemo odavde – kazao je Čaktaš.

Traktori su se danas, s jučerašnje lokacije, premjestili neposredno pred Granični prijelaz, tako da je cesta prema Tuzli slobodna.

Hitni slučajevi će biti propuštani tijekom blokade Graničnog prijelaza.

Vecernji.ba

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)