Naslovna / Religija / Ove godine imamo najkraći Advent, traje samo 22 dana – zašto…

Ove godine imamo najkraći Advent, traje samo 22 dana – zašto…

Svake godine Advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca.

Zašto Advent jednu godinu traje kraće, drugu duže i zašto svake godine prva nedjelja Došašća pada na drugi datum objasnio je za Jutarnju list fra Zvonimir Pavičić, župnik župe Međugorje.

‘Advent ili Došašće nema uvijek isti broj dana, ali uvijek ima četiri nedjelje. Prošle godine smo imali Advent s puna četiri tjedna jer je Božić pao u nedjelju. Budući da mora imati četiri nedjelje, taj advent je bio najduži, s četiri puna tjedna. Ove godine Božić pada u ponedjeljak pa je Četvrta nedjelja došašća ujedno i Badnjak. Ujutro će se slaviti mise Četvrte nedjelje došašća, a poslijepodne Misa bdjenja svetkovine Rođenja Gospodinova i uvečer misa Polnoćka.

Prva nedjelja adventa određuje se tako da se uzme najbliža nedjelja blagdanu sv. Andrije apostola koji slavimo 30. studenoga’, kazao je fra Pavičić.

Objasnio je kako Advent ima dva dijela. Prvi dio je do 16. prosinca, a drugi od 17. do 24. prosinca.

‘U prvom dijelu kršćani iščekuju Kristov drugi dolazak kada će biti svršetak ovoga svijeta i zato se ovo vrijeme i naziva došašće, a u drugom dijelu pripravljaju se za proslavu njegova prvoga dolaska kada se rodio u Betlehemu’, zaključuje fra Pavičić.

Zadnji put Advent je bio ovako kratko 2017. godine.

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)