Naslovna / Vijesti / JESTE LI ZNALI DA I HRVATSKA IMA SVOJ “BERMUDSKI TROKUT”?
jabuka-otok-hrvatska.ffdf

JESTE LI ZNALI DA I HRVATSKA IMA SVOJ “BERMUDSKI TROKUT”?

Čak i ako ga ne mogu precizno smjestiti na karti, mnogima te dvije riječi izazivaju strah, nelagodu, ali i neodoljivu znatiželju. Ovaj dio Atlantskog oceana navodno od 15. stoljeća „guta“ brodove, avione i njihove putnike, a često bez suvislog objašnjenja i traga.

Ali, jeste li znali da i Hrvatska ima svoj „bermudski trokut“? On se nalazi između otoka Jabuka, Brusnik i Svetac, na području na kojem, prema nekim svjedočanstvima, kompas jednostavno poludi, instrumenti se umire i postanu beskorisni.

VIŠKI VULKANSKI TROKUT RIBARI OPISUJU KAO MISTIČNO MJESTO

Kao da se neka neobjašnjiva sila spušta s neba na pučinu između otoka Jabuke, Brusnika i dijela komiške vale. Tako svoje iskustvo prepričavaju brojni ribari koji su prošli kroz čuveni viški vulkanski trokut. Ovo područje često se naziva jadranskim Bermudskim trokutom jer ribarske priče iz bliže i daljnje prošlosti upozoravaju na čudne pomorske nesreće, nerazjašnjene nestanke pomoraca te misteriozna potonuća brodova. Ipak, kao i mnogi svjetski misteriji, možda i u ovome možemo pronaći racionalno objašnjenje poput onog da se ovdje nalaze magnetske stijene koje bi mogle utjecati na rad mehaničkih i ostalih naprava na brodovima. Ali, šta ako kompasi ovdje luduju jer se događaju neke stvari izvan naše kontrole te ovo nisu samo ribarske priče?

PRIMAMLJIVA DESTINACIJA ZA ISTRAŽIVAČE

Otoci Svetac, Brusnik i Jabuka spadaju u sam vrh nautičkih pustolovina, a zajedno čine tzv. viški vulkanski trokut. Ako tome dodamo i misterioznu reputaciju tog područja, znamo da govorimo o izuzetno primamljivoj destinaciji za brojne istraživače. Priču o ovom pomorskom raju započinjemo s mističnom Jabukom koja nekima liči na peraju morskog psa, a drugima pak na slomljeni zub.

foto; frtg

Jabuka je usamljena dama koja je od 14. stoljeća, kada je prvi put upisana na pomorske karte, privlačila pažnju moreplovaca. Dopušta da ju gledate samo iz daljine, budući da nema niti jednu uvalu. Njen susjed Brusnik je star oko 150 miliona godina, a nastao je od lave u kojoj se nalazi magnetit. Zbog toga će mnoge igle kompasa skrenuti s puta i pameti, ali znamo da mnoge niti to objašnjenje neće zadovoljiti.

PRVI JE O NEOBIČNIM DOGAĐAJIMA IZVIJESTIO TALIJANSKI PUTOPISAC U 18. STOLJEĆU

Tajnovita prošlost viškog vulkanskog trokuta započinje još u 18. stoljeću kada je talijanski putopisac Alberto Fortis pisao o tome kako plovidba ovim krajem može biti opasna, budući da kompasi ne pokazuju pravi smjer.

Neobičan slijed događaja nastavila je talijanska podmornica iz Prvog svjetskog rata koja je iz nepoznatih razloga potonula u blizini Palagruže. U suradnji s talijanskim vlastima, tek je 70-ih godina prošlog stoljeća izvučena na površinu, a svjedoci tvrde da su kosturi mornara bili neobjašnjivo dobro očuvani čak 50 godina nakon potapanja.

OTOCI IZGLEDAJU KAO MJESTA KOJA KOKETIRAJU S NADNARAVNIM

Treći akter misterioznih priča o viškom trokutu je otok Svetac ili Sveti Andrija kojeg su ljudi naselili još u prapovijesti. Iliri i njihova kraljica Teuta, Grci i Rimljani tu su imali svoje postaje zbog čega danas nautičari željni adrenalina i tajnovite prošlosti mogu uživati u obilasku Teutine kule.

Ovdje je, prema legendi, moćna ilirska kraljica živjela u obilju gusarskog plijena. Okruženi divljom prirodom i još većim brojem intrigantnih priča, otoci Jabuka, Svetac i Brusnik zaista izgledaju kao mjesta iz avanturističkih filmova koji koketiraju s nadnaravnim.

(Putnikofer.hr)

 

 

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)