Naslovna / Nekategorizirano / Župa Kraljice Sv. Krunice

Župa Kraljice Sv. Krunice

U Krepšiću nedaleko od Brčkog nalazi se crkva Kraljice Sv. Krunice.
Prostrana je to jednostavna (20×20 m) i ukusna građevina trokutasta zabata s predvorjem natkrivenim betonskom pločom koje podržavaju stupovi, a kraj njezina pročelja četvrtasti je odvojen vitki, visoki zvonik šiljastog krova, nad kojim se diže križ.

Crkva je izgrađena od betona i opeke. Iza oltara je smještena pod istim krovom i velika župna dvorana (13×6 m).

Gradnja je započela 27. svibnja 1972., kad je osnovana i župa, a za Božić je iste godine u njoj slavljena prva misa.

Građena je prema nacrtima koje je izradio projektni ured iz Slavonskog Broda, a radove je izvodio poduzetnik iz Zagreba Mato Sabljić. Glavni je majstor zidar bio Ante Bilić iz Rume, a sve je rađeno zalaganjem samostalnog kapelana Josipa Kresića. Posvećena je 05. listopada 1980.

Nakon što su 1992. srpske oružane snage zauzele selo i iz njega prognale Hrvate katolike, crkva je spaljena. Nakon rata prva je misa u njoj slavljena nakon 8 godina, 11. lipnja 2000.

Za tu je prigodu očišćena ruševina crkve i prostor oko nje. Domalo je postavljena i krov, pa je godine 2001. slavljena u pokrivenoj crkvi prva poratna polnoćka.

Župnik Martin Anić nastavio je obnovu crkve iznutra i izvana te je pokraj nje sagradio toranj ljepši od prijašnjega i koji se bolje uklopio u okoliš.

Kraljica Sv. Krunice posebno se počela slaviti nakon bitke kraj Lepana 7. listopada 1571. Njezinu zagovoru pripisuje se pobjeda  kršćanske mornarice izvojevane u toj progodi.

Iako je osmanlijska flota bila brojnija i moćnija, izgubila je bitku. Po molitvi krunice zaustavljen je tada daljnji prodor Osmanlija na europski kontinent, a to je pogodovalo i širenju molitve krunice.

Na spomen te pobjede Pio V. uveo je 7.listopada blagdan Naše Gospe od Pobjede, koji je kasnije Grgur XIII. prozvao blagdanom Gospe od Sv. Krunice i dopustio bratovštinama da ga slave prve listopadske nedjelje, a Klement XI. (1700.-1721.) proširuje to na cijelu Crkvu. I tako 280 godina kasnije novosagrađena crkva u Krepšiću biva posvećena Kraljici Sv. Krunice.

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)