Naslovna / Nekategorizirano / Obilježen blagdan Rane svetog Franje u Gornjoj Skakavi

Obilježen blagdan Rane svetog Franje u Gornjoj Skakavi

Više od dvije tisuće vjernika okupilo se danas na svetištu “Zidine” u Gornjoj Skakavi kako bi proslavili blagdan „Rane svetog Franje“.

„Katolička crkva 17. rujna slavi kao dan kada je sveti Franjo Asiški, pred sami kraj svoga života, na tijelu dobio rane Isusa iz Nazareta. Međutim, fratri katoličke crkve ne žele život Franje Asiškog bazirati samo na njegovim ranama jer ni on sam o tome nije želio govoriti. Taj čovjek je u povijesti kršćanstva, katoličke crkve, ali općenito u svijetu, važan za naše vrijeme jer je i on živio u svijetu podjela. On je smatrao da je Bog na licima svih ljudi i to je poznato kao njegovo franjevačko bratstvo i sestrinstvo”, izjavio je fra Drago Bojić, koji je i predvodio misno slavlje.

Na „Zidinama“ u Gornjoj Skakavi prošle godine je obavljeno arheološko istraživanje lokaliteta gdje su stručnjaci iz Osijeka i Sarajeva pronašli vrijedne dokaze postojanja sakralnih objekata još iz ranog srednjeg vijeka.

„Prošle godine smo imali arheološka istraživanja i pronašli smo tragove dviju starih crkava iz 13. i 14. stoljeća. Crkva iz 14. stoljeća je iz vremena franjevaca koji su došli u Bosnu i koji su ovdje pastorizirali. Imamo povijesni podatak iz 1385. godine, gdje se između 35 samostana spominje i samostan u Skakavi.“, izjavio je fra Marko Antić, gvardijan franjevačkog samostana Dubrava.

Nakon misnog slavlja mještani Gornje Skakave su priredili zajednički ručak za sve hodočasnike i goste, te tradicionalnu, 8. po redu smotru folklora na kojoj su nastupila mnoga kulturno-umjetnička društva iz Brčko distrikta i okolnih općina. Misnom slavlju i pučkom druženju prisustvovali su mnogi predstavnici političkog i društvenog života Brčko distrikta ali i okruženja. Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić, koji je i sam mještanin Gornje Skakave, ovom prigodom je najavio nastavak arheoloških istraživanja na „Zidinama“, za što je u proračunu Distrikta osigurano dodatnih 100.000 maraka.

Comments

comments

Pročitajte još

Ove godine imamo najkraći Advent, traje samo 22 dana – zašto…

Svake godine Advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca. Zašto …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)