Naslovna / BiH / Puni suverinitet i na zemlji i na nebu

Puni suverinitet i na zemlji i na nebu

Bosna i Hercegovina od 1. listopada preuzima kontrolu nad vlastitim zračnim prometom, prvi puta u povijesti, prenosi portal Tuzlanski. Time će konačno ostvariti puni suverenitet i na zemlji i na nebu nad vlastitim teritorijem.

“Zbog toga što nismo kontrolirali naše nebo godišnje smo gubili oko 15 milijuna eura, koji su se odlijevali u budžete naših susjeda – Hrvatske i Srbije, umjesto da smo i na taj način punili budžet BiH. No, i to smo konačno uspjeli zaustaviti i vratiti bosanskohercegovačko nebo tamo gdje i pripada – Bosni i Hercegovini”, rekao je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić.

Nakon 1. listopada uslijedit će postepena tranzicija do punog kapaciteta uz podršku SMATSA (Zračne akademija) instruktora te pružanje putnih usluga putem Agencije za civilno zrakoplovstva.

Tijekom rata u BiH uništena je većina radarskih postrojenja u zemlji, a nakon potpisivanja daytonskog sporazuma 1995. godine prevladavala je procjena kao ona zbog svoje veličine ne treba uspostavljati vlastitu kontrolu leta jer se to može obavljati i iz drugih središta.

U to je vrijeme vladala procjena kako bi se nadzor nad zračnim prometom u cijeloj regiji mogao obavljati iz jednog središta, primjerice iz Beča.

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)