Naslovna / BiH / Od šibica napravio bicikl prirodne veličine

Od šibica napravio bicikl prirodne veličine

TUZLA – Muamer Hodžić, mladić iz Lukavca, svoj umjetnički talent odlučio je pokazati pomoću – šibica. On već četiri godine gotovo svakodnevno nevjerojatnim strpljenjem i preciznošću izrađuje skulpture od sitnih drvenih komada.
Međutim, pažnju javnosti u BiH i regiji skrenuo je kada je od šibica napravio bicikl u prirodnoj veličini. Za ovaj pothvat Muameru je bilo potrebno 69 dana i 31.980 drvca šibice.

Izazov

“Imao sam potrebu na neki se način kreativno izraziti, a šibice sam odabrao jer mi se obrada tog materijala učinila prilično zahtjevnom, pa mi je predstavljala izazov”, kazao je Muamer koji je svoj bicikl smjestio u dvorište obiteljske kuće u Dobošnici kod Lukavca. Tko kod prolazi pored, zastane i divi se djelu mladića pitajući se koliko mu je samo strpljenja i živaca bilo potrebno da se ovako nešto napravi.
Muamer priča kako je veliki ljubitelj vožnje biciklom i biciklizma. Kao član lukavačkog kluba ‘Bike tour’ u kojem se rekreativno bavi biciklizmom, Muamer je na biciklu prešao gotovo cijelu BiH.
“U izradu bicikla od šibica uložio sam 80 maraka. Želio sam imati nešto unikatno, što nitko nema. Novac koji sam potrošio u izradu spomenute makete osigurao sam prodajom grbova”, kaže on te dodaje kako je maketu bicikla od šibica napravio za svoju dušu bez namjere da je ikom prodaje. Međutim, kako je ovaj popularni mladić nezaposlen, neće bježati od eventualnih ponuda za njezinu prodaju. “Ako mi netko ponudi lijepu svotu novca, zašto ne? Doduše, nisam pravio bicikl radi prodaje, međutim, ako bi se našao kupac i ako bi se dogovorili oko cijene, nije problem”, ističe Muamer koji ima maksimalnu potporu od obitelji u ovom svom hobiju.
Nakon okončanog srednjoškolskog obrazovanja nije upisao fakultet. Trenutačno je nezaposlen, a sve svoje slobodno vrijeme posvećuje izradi maketa od šibica, rezbarenju i drugim poslovima vezanim uz oblikovanje drveta.
Eiffelov toranj od 60 cm
Muamer pravi i druge makete. Istina, manje, ali jednako lijepe i vrijedne. Kaže da je najprije izradio Eiffelov toranj visok 60 centimetara, potom gitaru, brod, automobil, zrakoplov, vjetrenjaču… Na raznim natjecanjima dobio je nekoliko diploma, a svoje radove je uspio i prodati.
“Ukoliko bi mi se ukazala šansa, volio bih raditi u poduzeću koje se bavi preradom i oblikovanjem drveta”, kaže ovaj 22-godišnjak koji je najavio kako bi možda uskoro mogao imati i izložbu svojih djela od šibica.

Piše: M. Tučić

Comments

comments

Pročitajte još

OD – DO – Slike

Znate većina za onaj mučni zvuk budilice nakon alkoholom prikraćene noći, onaj hladan tuš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)