Naslovna / Nekategorizirano / Kampanja koja je šokirala Norvešku

Kampanja koja je šokirala Norvešku

“Ja sam Thea, imam 12 godina i udajem se idući mjesec”, stoji na blogu djevojčice iz Norveške koji je uskoro nakon ove objave postao najčitaniji blog u toj zemlji.

Najava udaje ove djevojčice za 37-godišnjeg Geira izazvala je burne reakcije javnosti, a mnogi su čitatelji slučaj prijavili socijalnim službama i policiji s ciljem sprečavanja vjenčanja 12-godišnje djevojčice i 25 godina starijeg muškarca.

Slučaj je kulminirao kada se ispostavilo da se radi o kampanji: norveška javnost na ovaj je način skrenula pažnju domaće i svjetske javnosti, ali i odgovornih institucija, na problem prisilne udaje djevojčica koja je u nekim kulturama još uvijek praksa.

“Vjerujemo da je provokacija moćan alat kojim se demonstrira stvarnost. A stvarnost je zapravo ta koja je provokativna. Nadamo se da će kampanja osvijestiti javnost o problemu dječjih brakova. Ovo je problem koji se tiče svih nas”, izjavili su autori kampanje iz organizacije Plan International za Independent.

U svijetu se svakog dana čak 39.000 djevojčica prisilno udaje, u većini slučajeva za znatno starije muškarce, a iza tog groznog čina uglavnom stoje roditelji koji se pozivaju na tradiciju. U nekim zemalja Zapadne Afrike i u Bangladešu dvije od tri djevojčice prisilno se udaju prije navršenih 18 godina.

Da bi još jednom upozorili na prisilne udaje 12-godišnja Norvežanke Thea i 37-godišnji Gear “vjenčat” 11. listopada kad se obilježava Međunarodni dan djevojčica, a sve se može pratiti i preko Facebook stranice kampanje www.facebook.com/plannorge

djevojčice
Svake minute 27, dnevno 39 tisuća a godišnje 14 milijuna djevojaka mlađe od 18 godina sklopi brak

Comments

comments

Pročitajte još

Važno obavještenje za mještane Krepšića

Poštovani mještani Krepšića Kao što ste već upućeni, ove godine je pokrenut projekat komasacije u …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.