Naslovna / Nekategorizirano / Novi supervizor posjetio Brčko

Novi supervizor posjetio Brčko

U prvom zvaničnom posjetu gradonačelniku Brčko distrikta BiH Anti Domiću danas je boravio novi prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH i supervizor za Brčko David M. Robinson.

Tokom jednosatnog sastanka kome su prisustvovali i ostali čelni ljudi izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta, gradonačelnik Anto Domić novog supervizora je upoznao o trenutnoj političkoj situaciji na području Brčko Distrikta BiH, šta je učinjeno i planirano da se pomogne nastradalima u poplavama vezano za sanaciju šteta, zatim o budućim planovima za razvoj Distrikta, a razgovaralo se i o statusnom rješavanju civilnih žrtava rata.
„Upoznao sam supervizora da je iz skupštnske većine istupila stranka HSS sa dva zastupnika i da u ovom trenutku u skupštinskoj većini imamo 18 zastupnika što nije dovoljno za donošenje svih vrsta zakona u svakom trenutku. Rekao sam da radimo na tomu da osnažimo skupštinsku većinu i da se vratimo ponovno u priliku da budemo u kapacitetu za donošenje zakona onako kako to treba. I da ćemo to uraditi što je moguće prije kako bi mogli usvojiti proračun kako treba, te set antikoruptivnih zakona među kojima su i određeni tehnički zakoni kako bi smo mogli implementirati donatorska sredstva i sredstva velikih finansijskih svjetskih institucija koje pomažu BiH u ovoj situaciji. Uvjeren sam da ćemo to riješiti, a zamolio sam supervizora da pomno prati te naše aktivnosti i da nam ukoliko ima zamjerki pravodobno signalizira i skrene pozornost na naše pogreške ukoliko ih činimo “, istakao je Domić.

Supervizor David M. Robinson istakao je da iako je direktna supervizija suspendovana 2012. godine, da tada nije prestao i interes za Brčko, te da planira da bude u kontaktu sa brčanskim vlastima i što bliže sarađuje sa gradonačelnikom i ostalim zvaničnicima kako bi se postarali da se postignu najbolji ishodi.
„Mislim da postoji put za dalje, put ka naprijed i radujem se što ću biti partner vama na tom putu. Gradonačelnik je pomenuo određene teme o kojih ćemo sarađivati. Posebno sam zabrinut oko činjenice da Skupština nije bila u mogućnosti da usvoji bilo koji zakon od 16.maja.Tako da sam ohrabrio i ohrabrujem čelnike Distrikta da preuzmu odgovornost da odgovorno djeluju, a postoji niz tehničkih zakona koji zaista zahtjevaju da se u skorije vrijeme usvoje“, naglasio je supervizor Robinson.

On je dodao da ovo ne predstavlja nikakvu promjenu u superviziji, ali da i dalje ostaju zainteresovani i povezani sa svime što se dešava u Brčko distriktu BiH.

/radio Brčko/

Comments

comments

Pročitajte još

HŠK Posušje na treningu u Krepšiću

Nogometni klub Posušje sutra od 15:30 sati očekuje uzvratni susret 1/4 finala Kupa Bosne i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)