Naslovna / Nekategorizirano / Sve izvjesnija izgradnja poslovnog parka u bivšoj bazi McGovern

Sve izvjesnija izgradnja poslovnog parka u bivšoj bazi McGovern

Finalna studija izvodljivosti projekta Baza McGovern koji se bazira na izgradnji poslovnog parka na području Brčko distrikta BiH prezentovana je danas u Gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik dr Anto Domić, zamjenik gradonačelnika Esed Kadrić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH Damir Bulčević učestvovali su na današnjoj prezentaciji na kojoj su predstavnici konsultantske kuće EUSESBI, angažovane od strane Evropske unije, uručili gradonačelniku studiju projekta u kojoj je potvrđena ekonomska opravdanost ove privredne zone u Brčko distriktu BiH

Na prezentaciji su se obratili vođa tima gospodin Villijam Levis, potom ekspert za infrastrukturu Igor Gvozdanić, a odnosila se na idejno rješenje projekta ističući potencijal pozicije Brčko distrikta BiH kada je u pitanju lokacija. Naime, prema idejnom rješenju izgradnja je zamišljena u četiri segmenta od kojih je centralni dio namijenjen za srednja i mala preduzeća, uz prateće sadržaje poput konferencijskih, administrativnih ili trening centara.

U poslovnom parku predviđene su 52 parcele na kojim bi trebali biti smješteni svi proizvodni kapaciteti za pokretanje poslovnih inicijativa, od prehrambenih, metalnih kao i drvoprerađivačkih. Posebnost u odnosu na ostale parkove je ta što bi ovaj u Brčkom imao svoju upravu. “Studija u svom manjem obimu garantuje zapošljavanje od 2.000 do 2.500 radnika, kazao je gradonačelnik dr Anto Domić. Za pokretanje ove kvalitetne i moderne industrijske zone potrebna su početna finansijska sredstva u iznosu od sedam miliona evra.

U samoj analizi je navedeno da Brčko distrikta BiH treba da izdvoji oko milion evra, dok bi ostalo bilo finansirala EU i IPA fondovi. Već u novembru očekuje se prezentovanje ove i ostalih devet analiza uz ideje pronalaska donatora i povlačenja sredstava iz IPA fondova.

e.brcko

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)