Naslovna / Lovci iz Krepšića / Konačno usvojen Zakon o lovstvu i regulacijski planovi

Konačno usvojen Zakon o lovstvu i regulacijski planovi

Skupština Brčko distrikta danas je usvojila Zakon o lovstvu, na koji se čekalo više od četiri godine.
Gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić rekao je da je ova lokalna zajednica bila jedina u BiH kloja nije imala Zakon o lovstvu, što je uvjetovalo da se u lovištima umjesto lova, provodi krivolov.

“Najveću štetu trpjeli su lovci, ali je i Distrikt bio uskraćen za prihode po osnovu lovnog turizma” rekao je Domić.

On je negirao tvrdnju SDP-a da će novi zakon o lovstvu teritoriju Distrikta podijeliti po nacionalnom šavu I istakao da će za početak primjene Zakona biti nužno usvojiti mnoštvo podzakonskih akata koji će Vladi Distrikta dati mogućnost da lovišta daju na korištenje lovačkim društvima koja broje najmanje 150 članova.

Skupština Brčko distrikta usvojila je prijedlog čak dvanaest regulacijskih  planova, među kojima i prijedlog regulacijskog plana  za “EŠ” naselje u kome nije predviđena lokacija za gradnju džamije.

“Dogovor  skupštinske većine, nedavno proširene poslanicima Saveza za bolju budućnost je da se u što skorije vrijeme, a najkasnije za šest mjeseci, regulacijskim  planom kojim će se defininirati uže gradsko jezgro, osigurao je mjesto za gradnju džemije”, rekao je Nijaz Nišić, poslanik Sreanke za BiH.
Izvor:ebrcko

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)