Naslovna / Bosanska posavina povijest / Prezentirani rezultati druge faze arheoloških iskopina na Zidinama

Prezentirani rezultati druge faze arheoloških iskopina na Zidinama

zidine.5U prostorijama Gradske vijećnice prošli tjedan je upriličena prezentacija rezultata druge faze arheoloških iskopina zidina srednjovjekovnog franjevačkog samostana u Gornjoj Skakavi.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić podsjetio je da su prije nekoliko godina započele pripreme s ciljem istraživanja ovog lokaliteta dodajući da posao ide adekvatnom dinamikom te da je od Komisije za kulturno-historijsko naslijeđe dobijena potvrda o proglašenju tog lokaliteta kulturno-historijskim naslijeđem.

„Samim tim ovaj posao dobija drugačiju dimenziju i sve ono što smo pronašli i što ćemo pronaći obogatit će kulturno-historijsku baštinu Brčko distrikta BiH”, kazao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Dr. Domić je naznačio da je za ove svrhe do sada izdvojeno oko 200.000 konvertibilnih maraka, a ovogodišnjim budžetom planirano je dodatnih 50.000 maraka za nastavak istraživanja ove faze. “To su skromne sume i u budućnosti ćemo morati izdvajati značajnija sredstva ukoliko u potpunosti i na ispravan način želimo konzervirati ovu oblast i da bi ona služila svojoj svrsi, izučavanju historije i izvjesne turističke ponude“, naglasio je on.

zidine.3„Lokalitet na Zidinama veoma je značajan za našu franjevačku zajednicu Dubrave, ali i za vjernike. Naši historičari nisu tačno znali gdje je taj lokalitet. S ovim otkrićem i pronalascima on je afirmisan i sada tačno znamo šta se tu nalazilo”, kaže fra Marko Antić, gvardijan Franjevačkog samostana Dubrave.

Naime, arheološko iskopavanje je počelo 2013. godine i nedugo zatim arheolozi su pronašli zidove crkve, sačuvane u temeljima srednjovjekovne gotičke crkve te temelje i ostatke romaničke crkve i tragove građevinskog kompleksa koji se dijelom nalazi ispod temelja gotičke crkve s krstionicom.

“Krajem 2013. godine izvršili smo konzervaciju zidova i djelimičnu rekonstrukciju gotičke crkve, a u proljeće ove godine izvršena je i prezentacija tlocrtnih gabarita romaničke crkve i krstionice, tako da sve ono u građevinskom smislu što je otkopano je odmah zaštićeno i prezentovano te dostupno javnosti na uvid”, istakao je Zvonko Bojčić, voditelj arheološkog istraživanja.

Zidine.1

Prema njegovim riječima 2014. godine nastavljena su istraživanja južno od crkve gdje je pronađen ostatak samostana. Prostor je devastiran no ujedno i dovoljno sačuvan, a arheolozi su na osnovu istog izvršili određenu rekonstrukciju. Zanimljiv je podatak da je na prostoru klaustra pronađeno nekoliko grobova, čak i oni koji potiču iz desetog stoljeća.

„To je jedno područje koje pruža izuzetno puno informacija. Grobovi su kao knjige, ako postoje nekakvi prilozi u grobovima onda oni pričaju priču o tim ljudima koji su tamo živjeli. Zabilježen je kontinuitet izgradnje od 10. do 17. stoljeća, a imamo nalaze grobova iz 12. i 13. stoljeća, vremena kada je bila izgrađena romanička crkva, datirana bizantskim naušnicama, dok su grobovi iz 14. stoljeća datirani venecijanskim srebrnim novcem i stećcima”, objasnio je Bojčić.

Pronađeni su i drugi vrijedni ostaci te veći broj grobova iz vremena kada se samostan počeo zidati i oko 15 stećaka. Na podu crkve su također pronađeni pokojnici, a sve pronađeno govori da se radi o vrijednom lokalitetu i, može se reći, jednom od najkompleksnijih i najvrjednijih srednjovjekovnih lokaliteta u BiH, zaključio je Bojčić.

BD.central

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)