Naslovna / Nekategorizirano / Poslovi izgradnje obilaznice oko Brčkog teku zadanom dinamikom

Poslovi izgradnje obilaznice oko Brčkog teku zadanom dinamikom

JP Putevi Brčko Brčko distrikt BiH u okviru svojih obaveza ima izgradnju obilaznice. Ova aktivnost teče još od 2012 godine kada su potpisani određeni ugovori između države BiH i Europske banke za obnovu i razvoj, zatim između Brčko distrikta i europske banke , i ostalih, koji su imali za cilj da se ova materija uredi na najbolji mogući način, kaže Rizo Čivić zamjenik direktora JP Putevi Brčko.

JP Putevi su odmah po svojem formiranju preuzeli odgovornost na ovako važnom projektu i tijekom 2014 godine izvšen je izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju obilaznice oko Brčkog a u skladui s pravilima i prodedurama Europske banke za obnovu i razvoj, tako su u veljači 2015 godine potpisali ugovor o izgradnji obilaznice oko Brčkog s najpovoljnijim ponuđačem firmom „Rubau“ iz Španije , koja je u Brčkom formirala svoju poslovnu jedinicu u cilju praćenja izvođenja ovog složenog zadatka, istako je Čivić.

Vlada distrikta Brčko je u skladu s svojim nadležnostima izabrala nadzorni organ koji je jedan od uvjeta europske banke, i taj posao je putem javnih nabava pripao talijansko –francuskoj firmi Spea-Safejž, koji svoj zadatak obavljaju od početka izgradnje obilaznice, odnosno od sredine kolovoza 2015 godine.

Glavni izvođač „Rubau“, imajući u vidu obimnost ovog projekta je veliki dio poslova povjerio svojim podizvođačima . U okviru ugovorne obveze izvođač je dužan preko nadzora, JP Putevi dostavljati sva izvješča o svim aktivnostima , a između ostalog i o svim svojim podizvođačima.

Temeljem toga nadzor je proslijedio JP Putevi Brčko jedan dokument u kojem su navedeni svi podizvođači s kojima posluje glavni izvođač firma „Rubau“.

Imajući u vidu stanje na terenu , možemo kazati da ovi poslovi idu zadanom dinamikom , jer su paralelno sklopljeni poslovi oko zemljanih radova , zatim gedeskih radova , kao i  realiziranje praćenja zaštite okruženja i reguliranja prometa.

Iz navedenog ugovora možemo precizirati da je izvođač „Rubau“ sklopio ugovor za zemljane radove s firmama „Bijeljina Putevi“ i „EkoProm“, obje firme su sa sjedištem u distriktu Brčko . Istodobno geodetske poslove izvođač je povjerio firmi „Geomic“, dok je za praćenje zaštite na radu i ekologije izvođač dao firmi „Alfa i Omega“

Labaratorijska ispitivanja ugrađenih materijala , koja su vrlo složena, povjerena su firmi „IGMAT“ s sjedištem u Sloveniji . ali s poslovnicom u Brčkom. Poslovi elektro radova – niskogradnje povjereni su firmi „ KONRAM“ s sjedištem u Brčkom, dok su elekto radovi –visokogradnje povjereni firmi „ELNOS“ s sjedištem u Banjaluci . Glavni opskrbljivač svih armatura , sklopljen je s firmom „FEROKEŠ“ iz Mostara. Za opskrbu radova i konstrukcija i izgradnju armirano betonskih radova na izgradnji trase obilaznice , poslove su dobile firme „GALAX“ , „ŽELJO KOMERC „i „ENERDŽI BENC“

Firma „ENTEA“s sjedištem u Sarajevu je zadužena za bušenje bušotina za šipove za mostovske konstrukcije.“KU INŽENJERING“ je firma iz Usore i ona je s firmom „RUBAU“ sklopila ugovor za izgradnju cijevastih i pločastih propusta diljem trase obilaznice , dok je za  jedan od najodgovornijih zadataka , izgradnju mostova ,glavni izvođač RUBAU u završnoj fazi ugovaranja poslova , koja je velikih i financijskih efekata s firmom „DINARIK“iz Širokog Brijega.

Glavni izvođač“RUBAU“ je ponudio određene cijene koje se kreću u okvirima , a koje su s aspekta javnih nabava bile najpovoljnije , i svi podizvođači su suglasni s cijenama i u okviru kojih se oni na kvalitetan način mogu uklopiti s svojim zahtjevima , i završiti ovako jedan zahtjevan projekat kao što je obilaznica oko Brčkog, naglasio je Čivić.

Zadnjih mjesec dana intezivno su izvođeni zemljani radovi i nasipanje trase , kao i izgradnja cjevastih i pločastih propusta, a to su radovi koji se uklapaju u trenutačne meteorološke i temperaturne uvjete. Vjerojatno tijekom zimskog razdoblja,kaže Čivić, slijedi određeno zatišje , a sa proljećem je očekivati jednu intezivnu dinamiku , jer izvođač i svi podizvođači se moraju strikto pridržavati utvrđenih rokova. Za svako neizvšavanje tih ugovorenih rokova, slijede određene sankcije, odnosno kazneni poeni, odnosno penali, a to su financijski odbici, koji nisu ni u interesu izvođača ni podizvođača, naglasio je još Rizo Čivić.

/radio Brcko/

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)