Naslovna / Nekategorizirano / Tri planinara iz Distrikta kreću u misiju osvajanja Kilimanjara, najvećeg afričkog vrha

Tri planinara iz Distrikta kreću u misiju osvajanja Kilimanjara, najvećeg afričkog vrha

Tri planinara sa područja Brčko distrikta: Zvonko Josić, Mirko Zečević Tadić i Franjo Tufekčić odvažili su se na jedan veliki poduhvat. U ponedjeljak, 1. februara, oni putuju prema Tanzaniji, gdje će 6. februara započeti njihov uspon na Kilimanjaro, najveći afrički planinski vrh, te jedan od najvećih svjetskih planinskih vrhova.

planinariPD Granaš iz Štrepaca formirano je 2006. godine, a ime je dobilo po najvećem planinskom vrhu na području Brčko distrikta, koji se nalazi na 647 m nadmorske visine. Društvo broji oko 60 članova, a njihovo sjedište, zahvaljujući finansijskoj podršci lokalne Vlade, uskoro će postati prelijepi planinarski dom na 514. metru majevičke planine. Tri njihova iskusna člana početkom februara odvažit će se na svoje najveće životno putovanje. Cilj je osvajanje jednog od najvećih vrhova svijeta, nadmorske visine od 5.895 m.

“Uspon i povratak nazad trajat će nekih šest dana. Najteža dionica je sa četvrtog na peti dan. Morat ćemo se sa 4.700 m popeti na vrh i vratiti nazad. To je oko 19,5 km. Prva dva dana staze su nešto laganije, dok treći dan počinje aklimatizacija”, kazao je Mirko Zečević Tadić, planinar.

Uspon na Kilimanjaro organizuje Extreme Summit Team iz Beograda, preko kojeg planinari i alpinisti sa prostora cijelog Balkana osvajaju velike svjetske vrhove. Za ovakvu misiju potrebna je značajna finansijska podrška, a nju je ovim motivisanim planinarima u najvećem dijelu pružio Ured gradonačelnika Brčko distrikta.

planinari.1“Želim sebi dokazati šta mogu u svom životu, jer sam osoba sa invaliditetom. Imam solidnog planinarskog iskustva. Bio sam na desetak vrhova preko 2.000 m. Smatram da mogu to obaviti, te dokazati, prije svega sebi, da sam sposoban da uradim neke stvari”, kazao je Zečević Tadić.

“To je ogroman izazov, jer ćemo se naći na drugom kontinentu i u drugoj civilizaciji. Najviša planina koju sam osvojio je Triglav u Sloveniji, visine 2.864 m. Između ostalog, bili smo na Prenju, Durmitoru, Magliću i niz drugih planina”, kazao je Zvonko Josić, planinar.

U sklopu odlaska na Kilimanjaro, ovi planinari ispunit će još jednu svoju misiju. Riječ je o posjeti školi za djecu sa posebnim potrebama, kojima će pružiti pomoć u vidu donacije novčanih sredstava.

/BDC TV/

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)