Naslovna / Kultura i Folklor / Upriličena izložba fotografija „Brčanske mahale i sokaci“

Upriličena izložba fotografija „Brčanske mahale i sokaci“

U Brčkom je otvorena izložba dokumentarne fotografije “Brčanske mahale i sokaci”. Autor izložbe je poznati brčanski fotograf Atah Mahić kome je ovo 23. izložba po redu. I ovoga puta očarao je posjetioce koji su mogli uživati u fotografijama nekadašnjeg grada Brčko.

Izložba “Brčanske mahale i sokaci” sadrži 164 razglednice i 6 fotografija. Prema tvrdnjama autora izložbe, u Brčkom je u periodu od 1895. – 1943. štampano oko 250 razglednica, ne uključujući reprinte. Autor izložbe sakuplja fotografije od 1946 godine i to je kako reče njegov život.

“Izložene su stare razglednice koje su nastale u dobra Austrougarske monarhije, kraljevine Jugoslavije i u doba NDH od 1885. do 1943. U tom periodu izdato je oko 250 razglednica s tim da su bila povremena reprint izdanja. Jedna od razglednica je izdata 1906 godine a upućena u Novi Sad 25.5.1945 godine. Čast je imati ovo u kolekciji”, kazao je Atah Mahić, autor izložbe.

I ova izložba, kao i ostale sa sličnim tematikama, privukla je brojne Brčake. Stariji se sa nostalgijom prisjete kako je to nekada bilo, dok mladi dođu kako bi vidjeli nekadašnji izgled grada ali i života u njemu. Sa druge strane, autor je imao čast prezentovati svoju kolekcija koja predstavlja brčanski vremeplov.

“Jedan brčanski fotovremeplov a želja mi je bila da Brčaci vide kako je njihov grad izgledo unazad preko 130 godina”, kazao je Mahić.

Ovo je samo jedna u nizu izložbi koje Atah Mahić priredi nekoliko puta godišnje. Svaka ima posebnu tematiku, ali su većinom bazirane na istorijat Brčkog i ljude koji su dali značajan doprinos razvoju grada, ali i očuvanju njegovih vrijednosti kroz vrijeme. Historija je učiteljica života a ova izložbe je najbolji dokaz tome.

/Brcanska televizija/

Comments

comments

Pročitajte još

Vjernici u mjestu Drenova pokraj Brčkog proslavili Nedjelju Božjeg milosrđa

Drenova je lijepo hrvatsko katoličko povratničko naselje u Brčko distriktu BiH, mala oaza mira i …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)