Naslovna / Kultura i Folklor / Narodni guslar Peša Iljić, legenda Kopanica i šire Posavine – Video

Narodni guslar Peša Iljić, legenda Kopanica i šire Posavine – Video

Ne toliko davno ali bojim se gotov zaboravljeno u Kopanicama kod Orašja živio je guslar  Peša Iljić (1889 – 1972) . Prvi javni nastup imao je  već sa svojih osamnaest godina, da bi od tada neumorno punih pola stoljeća pjevajući i svirajući po divanima, obilazio brojna mjesta Bosanske Posavine, kao i Bosne i Hercegovine.

Pjesme je sam pisao; sve su bile duže od sat vremena, nizale su se jedna na drugu, tako da je druženje predviđeno za jednu noć, znalo trajati više noći i dana. Divani su trajali tako dugo  sve dok je bilo slušatelja, a njih skoro nikad nije nedostajalo.
Želio bih napomenuti da su gusle u onom vremenu bile jedan od važnih čimbenika hrvatske kulture i nacionalnog bića. Sa guslarskim pjesmama su opjevane pobjede, tuge, žalosti i tragedije. Te pjesme su narodu davale nadu, smirenje i ponos.
Ljudi koji su se bavili guslanjem  bili su izvorište životne radosti i vedrine, poštenih osjećaja i veoma cijenjeni u narodu.
Uz gusle se rađalo i živjelo . Na poseban način gusle su bile prkos tuđincu, otpor porobljivaču u većini slučajeva Turčinu, okupaciji i neprihvatljivoj – stranoj kulturi.

Bio sam slobodan da na jedan modernji način u svijetu interneta, iznesem pred sve vas audio zapis koji je po mom saznanju napravljen 1966 sačuvao i prvi objelodanio Franjo Župarić iz Kopanica.

Riječ je o vrijednom materijalu:
– prvo, razgovor sa samim djedom Pešom,
– a zatim, cijela pjesma „ŽENIDBA  IVE  SENJANINA”u trajanju 1 sat dvanaest minuta.

Htio bih, bar nakratko, približiti udaljeno, probuditi uspavano, otrgnuti od zaborava  pjesme u koje je djed Peša utkao toliko ljubavi i života a tako nešto mogao je samo jedan vrstan guslar, a on je to uistinu i bio.

Neke ljude ne smijemo zaboraviti, ne smijemo prešutjeti ono čime su se bavili i čime su nas zadužili, vjerojatno i više nego smo toga danas svjesni.

Narodni guslar PEŠA ILJIĆ  bio je, i ostati će legenda Kopanica  i naše Posavine .

Neka ovo bude poticaj i prilog Kopaničanima, Vidovljanima, kao i svim žiteljima Posavine za pokretanje inicijative za izgradnju spomen obilježja ovom vrhunskom posavskom narodnom umjetniku.

 

 

Comments

comments

Pročitajte još

Nisko smo pali mada ni prije nismo visoko kotirali

  Kriv sam Komšiću, jer me nisi kupio za metar drva ili dva kubika šljunka. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)