Naslovna / BiH / Brčko – Nestašica je antiviperinog seruma, čuvajte se ugriza zmija

Brčko – Nestašica je antiviperinog seruma, čuvajte se ugriza zmija

Iako je ljeto tek pred nama, a proljeće karakterišu česte padavine, i dalje veliki broj Brčaka koristi svaku priliku kako bi lijepo vrijeme provodio u prirodi. Kako ne bi imali loša iskustva u susretu sa krpeljima i zmijama iz Higijensko-epidemiološke službe pozivaju na oprez jer ujed odnosno ubod ovih životinja može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije opasne i po život.

Stanovnici Brčko distrikta sve češće primjećuju pojavu zmija u urbanim područjima i u neposrednoj blizini stambenih objekata.

„Brčko distrikt, kao i entiteti u BiH već duže vrijeme imaju potreškoća oko nabavke seruma protiv zmijskog ujeda odnosno antiviperinog seruma jer ga za potrebe našeg tržišta proizvodi Institut Torlak iz Beograda koji već duže vrijeme sve kapacitete usmjerava u borbu protiv korona virusa“, istakala je dr Mirjana Kuzmanović, šefica Higijensko-epidemiološke službe u Brčkom.

Tokom ljetnih mjeseci na području Brčko distrikta već godinama se bilježe česti slučajevi uboda krpelja uglavnom kod djece koji su se pokazali pozitivnim na bakteriju boreliju koja može prouzrokovati zdravstvene komplikacije i dovesti do Lajmske bolesti.

Lajmska bolest je multisistemsko oboljenje subakutnog i hroničnog toka, koje zahvata prvenstveno kožu, a zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem.

Upravo zato dr Mirjana Kuzmanović je apelovala na sve da ne pribjegavaju nestručnom uklanjanju krpelja sa kože nego da se jave u prvu zdravstvenu ustanovu.

Zbog svega navedenog iz ove službe pozivaju sve građane Distrikta na oprez prilikom boravka u prirodi, naročito kada je riječ o djeci.

/radio Brčko/

 

Comments

comments

Pročitajte još

Drenava, 7.4.2024.

DRAGI POSAVCI I POSAVKE Pokrenuli smo jednu pobožnu inicijativu vezanu uz naš zavičaj. Riječ je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)