Naslovna / Posavina / Brčko: U Boderištu održana misa u znak sjećanja na osam poginulih branilaca

Brčko: U Boderištu održana misa u znak sjećanja na osam poginulih branilaca

U organizaciji udruženja proisteklih iz domovinskog rata Ravne-Brčko u Boderištu danas je, svetom misom i polaganjem vijenaca na spomeniku, obilježena 29. godišnjica stradanja vojnika Hrvatskog vijeća obrane i civila iz ovog mjesta.

U toku ratnih dejstava u Boderištu, 8. marta 1993. godine, stradalo je osam mještana. Dva branioca su ranjena i zajedno sa tri civila zarobljeni, te odvedeni u Brčko, rečeno je na obilježavanju godišnjice.

Ivo Anđelović, predsjednik Udruženja porodica poginulih i nestalih hrvatskih branilaca Ravne Brčko kaže da se, na današnji dan, sjećaju branilaca koji su poginuli braneći Boderište.

“Razmišljao sam, a i sada mislim o tome, kako je neko mogao da osmisli napad na Međunarodni dan žena na Boderište i tada su mnoge majke plakale za svojim poginulima. Tako je isto bilo i onima sa druge strane koji su nas napali. Treba razmišljati da jedino mi, koji smo prošli rat iz svih vojski i sa svih strana, razumijemo rat i treba razmišljati da samo mi možemo praviti mir jer imamo obavezu da to uradimo”, rekao je Anđelović.

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta Ivo Filipović u izjavi ističe kako mu je drago što se svi ponovo okupljaju u Boderištu gajeći i njegujući tradiciju kako se ne bi zaboravilo ono se događalo ratnih godina.

“Sada smo sigurni sa vojnog i političkog aspekta da onaj ko kontroliše Boderište kontroliše i cijelu Bosansku Posavinu”, rekao je Filipović i dodao da samo roditelji koji znaju šta znači poslati svoje voljene u rat, znaju kakve su to muke.

Župnik Filip Mašić kaže se danas moli za duše branilaca koji su za slobodu svih dali svoj život braneći Boderište. On je poručio da svi jednoglasno trebaju reći NE ratu.

Povodom godišnjice stradanja u Boderištu danas je, na platou ispred spomenika u Boderištu, upriličena sveta misa za poginule mještane i branioce.

Vijence su na spomen obilježje, osim predstavnika hrvatskih udruženja proisteklih iz proteklog rata položili i predstavnici Hrvata u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike BiH Brčko distrikta, te izaslanstva iz nekoliko županija u BiH i Hrvatskoj kao i konzul RH u Tuzli Ivan Bandić.

/radiobrcko/ Vladimir Matijević

Comments

comments

Pročitajte još

Sad je jasno – Ovo je razlika između SELJAKA i SELJAČINE

Poznati hrvatski vozač relija Juraj Šebalj na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio je fotografiju koja, …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)