Naslovna / Svijet / Kobasice, sir, jaja,… Gdje završava hrana koju zaplijene carinici na granici? – Video

Kobasice, sir, jaja,… Gdje završava hrana koju zaplijene carinici na granici? – Video

Za 15 kilograma kupusa preko granice kazna od 5 tisuća kuna (oko 1.300 KM). Deset konzervi paštete jednu su putnicu skupo koštale, tri tisuće kuna (oko 770 KM). A za pet litara rakije u prtljažniku slijedi kazna od 7100 kuna (oko 1.800 KM). Pa putnici vrlo dobro paze što će ponijeti.

Pretjeruju. Treba kontrolirati, ali ovo što se radi, što mi doživljavamo to je malo previše mislim – smatra Emir Hišoitović iz Bihaća.

U omiljenoj prekograničnoj šoping meki Neumu kažu: Hrvati dolaze u kupovinu, ali biranu.

Kupuju sve namirnice koje se smiju kupovati, od deterdženata, slatkiša, piva. . . Naravno ne smiju kupovat sireve i meso jasna stvar i to ne kupuju – kazao je Mirko Prović, vlasnik trgovine u Neumu.

Jer meso i mliječni proizvodi uopće ne smiju iz trećih zemalja u Evropsku uniju zbog rizika od širenja bolesti. Povrće mora imati sanitarni certifikat.

Med i jaja smiju preko granice, no samo do dva kilograma. Dopuštene su i jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva.

U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirat javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem letaka kroz putnički saobraćaj – objašnjava Tomislav Katić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Stara Gradiška.

Carinici su tako ove godine zaplijenili vise od milion komada cigareta, 5 hiljada litara alkohola, 6 i po tona mesa, 4 i po tona mliječnih proizvoda, 5 tona voća i povrća i 800 kilograma meda. Za to su izrekli 4600 kazni u iznosu od 53 milipma kuna. S ulaskom u Schengen carinska pravila, kao i kazne ostaju iste, piše RTL.

Ulaskom Republike Hrvatske u Schengen neće se ništa promijeniti što se

tiče rada carinske uprave – potvrdio je Katić.

A zaplijenjeni špek, kobasice i hrenovke se uništavaju. Jer niko ne može garantirati da su zdravstveno ispravni za primjerice doniranje u humanitarne svrhe. A u škrinji na granici završi nešto gotovo svakoga dana. Vjerovatno će i biti puna sve dok BiH i ostale susjedne zemlje ne uđu u EU.

Rtl.hr

Comments

comments

Pročitajte još

Krepšić domaćin tradicionalnog susreta brčanskih lovaca i Hrvata

  Lovačka udruga “Sokol” Seonjaci već tradicionalno organizira prsten za sve lovačke sekcije koje su …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)