Naslovna / Religija / Advent ili došašće

Advent ili došašće

Advent počinje 4 nedjelje prije Božića ( nedjelje koje simboliziraju četiri tisućljeća, koliko je po Bibliji prošlo od stvaranja svijeta dolaska Isusa Krista) i završava 24. prosinca na Badnjak. To vrijeme simbolizira iščekivanje, nadu, budućnost i za svakog vjernika to je jedno posebno razdoblje u kalendarskoj godini.

Advent najranije može početi 27. studenog, a najkasnije 3.prosinca. Za vrijeme adventa u liturgiji prevladava ljubičasta boja. Povijest samog adventa ili došašća seže sve do 5. stoljeća, i tada je bio nešto drugačijeg koncepta ali temeljen na istim vrijednostima. Tradicija adventa u današnjem obliku veže se za papu Grgura Velikog koji je skratio advent na trajanje koje se i dan danas zadržalo.

Misna čitanja u liturgijskim slavljima vezana su za sv. Ivana Krstitelja koji je pripremao narod za dolazak Spasitelja, proroka Iliju koji je najveći prorok nade i Blaženu Djevicu Mariju koja je primjer uzoritosti i spremnosti na susret sa Spasiteljem i koja je naposljetku Isusova ovozemaljska majka.

U prvom djelu došašća ili adventa vjernici se pripremaju za dolazak Spasitelja Isusa Krista i za Sudnji dan koji dolazi njegovim dolaskom, au drugom dijelu adventa se pripremaju za njegovo rođenje, za dan kada je Sin Božji Isus Krist postao čovjekom.

Prvu nedjelju došašća karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja, a četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista.

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)