Naslovna / Krepšić / Krepšićani proslavili patron svoje župe – Video

Krepšićani proslavili patron svoje župe – Video

U Krepšiću nedaleko od Brčkog nalazi se crkva Kraljice Sv. Krunice.
Prostrana je to jednostavna (20×20 m) i ukusna građevina trokutasta zabata s predvorjem natkrivenim betonskom pločom koje podržavaju stupovi, a kraj njezina pročelja četvrtasti je odvojen, visoki zvonik šiljastog krova, nad kojim se diže križ.

Crkva je izgrađena od betona i opeke. Iza oltara je smještena pod istim krovom i velika župna dvorana (13×6 m).

Gradnja je započela 27. svibnja 1972., kad je osnovana i župa, a za Božić je iste godine u njoj slavljena prva misa.

Građena je prema nacrtima koje je izradio projektni ured iz Slavonskog Broda, a radove je izvodio poduzetnik iz Zagreba Mato Sabljić. Glavni je majstor zidar bio Ante Bilić iz Rume, a sve je rađeno zalaganjem samostalnog kapelana Josipa Kresića. Posvećena je 05. listopada 1980.

Nakon što su 1992. srpske oružane snage zauzele selo i iz njega prognale Hrvate katolike, crkva je spaljena. Nakon rata prva je misa u njoj slavljena nakon 8 godina, 11. lipnja 2000.

Za tu je prigodu očišćena ruševina crkve i prostor oko nje. Domalo je postavljena i krov, pa je godine 2001. slavljena u pokrivenoj crkvi prva poratna polnoćka.

Tadašnji župnik Martin Anić nastavio je obnovu crkve iznutra i izvana te je pokraj nje sagradio toranj ljepši od prijašnjega i koji se bolje uklopio u okoliš.

Kraljica Sv. Krunice posebno se počela slaviti nakon bitke kraj Lepana 7. listopada 1571. Njezinu zagovoru pripisuje se pobjeda  kršćanske mornarice izvojevane u toj progodi.

Iako je osmanlijska flota bila brojnija i moćnija, izgubila je bitku. Po molitvi krunice zaustavljen je tada daljnji prodor Osmanlija na europski kontinent, a to je pogodovalo i širenju molitve krunice.

Na spomen te pobjede Pio V. uveo je 7.listopada blagdan Naše Gospe od Pobjede, koji je kasnije Grgur XIII. prozvao blagdanom Gospe od Sv. Krunice i dopustio bratovštinama da ga slave prve listopadske nedjelje, a Klement XI. (1700.-1721.) proširuje to na cijelu Crkvu. I tako 280 godina kasnije novosagrađena crkva u Krepšiću biva posvećena Kraljici Sv. Krunice.

U subota 07. listopada 51. patron župe, Kraljica Svete Krunice slavili su mještani Krepšića u svome selu.
Kao i prethodnih tako  i ove godine uz našeg župnika vlč Pavu Kopić Svetoj Misi je koncelebrilalo više svećenika iz susjednih župa, između ostalih i dekan brčanskog dekanata, a ujedno i brčanski župnik, Vlč. Damir Ivanović.

Misno slavlje uz prigodnu propovijed  predvodio je  župni iz Orašja fra Bono Kovačević. Svoj doprinos svečanijem slavlju pjesmama na klaviru dala je sestra Rozalija iz Čardaka.

Svetoj Misi je prisustvovalo stotinjak vjernika što župljana, što vjernika susjednih župa, tako da je se crkva ipak pred samo slavlje donekle popunila.

Nakon Svete Mise župnik Pavo je ispred župnog dvora priredio mali agape uz mezu i aperitiv kako i prilikuje tradicionalno dobrim domaćinima, dok je za sve svećenike organizirao svečani ručak.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Čestitka gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom Dana državnosti BiH

U ovim svečanim trenucima, s ponosom vam čestitamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine! Današnji dan …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)