Naslovna / BiH / EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt

EUFOR u BiH sve više zanima Brčko Distrikt. Svako malo zapitkuju tamošnju policiju o bezbjednosnoj situaciji. Pitaju i o paravojnim formacija, a izgleda ih posebno zanima, ili mnogo strahuju, za status Distrikta.

Imaju svoje izvore, čini se najviše iz Sarajeva, koji im dojavljuju lažne informacije. Najviše pitanja imaju kada se politički uzburka situacija u BiH.

“Pogotovo u mjesecima koji su za nas bezbjednosno jako izazovni. Negdje od sredine jedanaestog do sredine trećeg mjeseca se uvijek podigne politička tenzija ne samo na području Brčkog nego i u cijeloj BiH. I to su periodi kada mi moramo pružati adekvatne odgovore“, kaže šef Policije Brčko Distrikta Goran Pisić.

U decembru prošle godine posebno su se interesovali za situaciju u Distriktu. Pitali smo ih šta su tražili od šefa policije i preko kojih izvora se informišu. Odgovorili su ono što ih nismo pitali.

“Aktivnosti EUFOR-a, uključujući zadatke ostvarivanje saradnje i održavanje kontakta sa različitim nivoima vlasti, redovno se provode na cijeloj teritoriji BiH u cilju neprekidnog praćenja stanja bezbjednosti“, naveli su u odgovoru iz EUFOR-a.

Godine 2022. u Brčkom su u inspekciju dolazili i predstavnici NATO-a za Zapadnu Evropu. Vodili su se dezinformacijama iz Sarajeva.

“Moram reći da je i on prilikom razgovora sa mnom ukazao na to da prema svim pokazateljima, da je stanje bezbjednosti na prostoru Brčkog izuzetno povoljno. Da ni njemu nije jasno šta bi neke trupe radile u Brčkom. Iznio je svoj stav da su nalazi njihove inspekcije potvrdili da su bili obmanuti“, rekao je predsjednik Skupštine Brčko Distrikta Siniša Milić.

Pozivi iz EUFOR-a redovno stižu čim iz drugog entiteta stigne dojava o nekakvim paravojnim jedinicama. Svaki put se ispostavi da ih je neko lagao.

 

(atvbl.com)

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)