Naslovna / Posavina / Javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu Centra za upravljanjem otpada:

Javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu Centra za upravljanjem otpada:

U Brčkom je održana javna rasprava o Studiji uticaja na životnu sredinu Centra za upravljanje otpadom Brčko distrikta, gdje su se građani mogli upoznati sa tehnologijom planiranog Centra i iznijeti svoje stavove i komentare o uticaju ovog projekta na životnu sredinu i lokalno stanovništvo.Kako je ovom prilikom rečeno Vlada Brčko distrikta je u cilju poboljšanja sistema upravljanja otpadom, kao i iskorištenja korisnih komponenti otpada, donijela odluku o izgradnji Centra za upravljenje otpadom. Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta Majazudin Vehabović je prisustvujući javnoj raspravi istakao da se ne radi o novom smetlištu nego o najsavremenijem Centru za upravljanjem otpadom planiranom na lokaciji Kladje.

„To je projekat na 65 hiljada metara kvadratnih, sav pod krovom bez neugodnih mirisa. Od 100 tona koje se dovezu u toku dana 80 tona idu u dalju preradu, a 20 tona se vozi na dalju deponiju“; pojašnjava Vehabović.

On je dodao da se Centar za upravljanje otpadom uveliko razlikuje od aktuelne deponije, čija će sanacija vrlo brzo započeti.

Govoreći ispred sarajevske kompanije koja je radila Studiju uticaja na životnu sredinu Admir Mešanović je obraćajući se danas građanima pojasnio da je cilj ovog Centra da automatizirano smanji buduće količine otpada koji se prikuplja na području Distrikta. Da iz njega uzme materijale koji imaju neku vrijednost i koji se mogu na drugi način iskoristiti, a one količine koje se baš nikako ne mogu iskoristiti odbvezu na regionalnu deponiju.

Građani koji su danas prisustvovali javnoj raspravi uglavnom su bili nezadovoljni onim što su čili. Dubravko Barišić, mještanin Donjeg Rahića kaže da je protiv ove studije koja, kako je rekao, nije uzela u obzir sve bitne činjenice.

„Jedna od bitnih činjenica da svi potoci i rječice na ovom području završavaju urijeci Tinji koja se 500 metara uzvodno od fabrike vode uliva u rijeku Savu. Tako da, ukoliko se izgradi ovaj Centar, naš vodovod neće vrijediti, i ne samo naš, nego i gradski vodovod“, tvrdi Barišić.

Prema njegovim riječima građani na ovom području mogu zaboraviti pitku vodu, stoku i sve ono od čega žive.

Barišić je ovom prilikom naglasio da su građani tražili da se ova javna rasprava održi 31. marta na Uskrs kada veliki broj zainteresovanih građana dolazi na odmor kući, zbog čega je danas pozvao Vladu i Skupštinu da tada dođu u Ulice na proteste koje će tog datuma organizovati.

Javnoj raspravi su danas pored velikog broja građana prisustvovali najviši zvaničnici Vlade i Skupštine distrikta Brčko.

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)