Naslovna / Nekategorizirano / Otvora se druga grobnica u Goricama

Otvora se druga grobnica u Goricama

gorice-umanjSpecijalno oformljeni istražni tim kojim rukovodi Tužilaštvo Brčko Distrikta počeo je jutros istražne radnje na lokalitetu naselja Gorice gdje postoje indicije da se nalazi sekundarna masovna grobnica s posmrtnim ostacima ubijenih brčanskih Bošnjaka i Hrvata u minulom ratu.

Danas započeta ekshumacija trebala bi pokazati nalaze li se uopće na tom lokalitetu posmrtni ostaci. Ukoliko se sumnje potvrde, utvrdit će se veličina grobnica i broj pokopanih tijela, a to će odrediti i vrijeme potrebno za ekshumaciju”, kazao je za Fenu tužilac Brčko Distrikta Zekerija Mujkanović.

Mujkanović nije htio špekulirati oko mogućeg broja posmrtnih ostatak pokopanih u toj masovnoj grobnici. “Ukoliko se informacije kojima Tužilaštvo raspolaže pokažu tačnim i ekshumacija bude uspješno provedena, njenim okončanjem najveći broj nestalih osoba iz Brčkog bi bio pronađen i ekshumiran”, kazao je Mujkanović.

Neslužbeno se iz izvora u Brčkom može naslutiti da bi se u toj grobnici mogli naći i posmrtni ostaci stradalih civila na mostu Brčko-Gunja od 30. aprila 1992. g. kao i nedostajući dijelovi skeleta iskopanih iz grobnice kod groblja u Goricama, koja je udaljena oko 150 metara od ove lokacije.

radio brcko-info brcko

Comments

comments

Pročitajte još

Ove godine imamo najkraći Advent, traje samo 22 dana – zašto…

Svake godine Advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca. Zašto …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)