Naslovna / Nekategorizirano / Blagdan Svih Svetih

Blagdan Svih Svetih

Kao i proteklih tako i ove godine, mnogi mještani Krepšića sa sviju strana došli su zapalitit svijeću, pomolit se za svoje pokojne i prisustvovati sv. misi koja je održana na blagdan Sviju Svetih u mjesnom groblju u uobičajenom terminu u 11.00 sati.

Kako prije tako i poslije mise župnik je po želji prisutnih vršio i opijela grobova. Nažalost ove godine blagdan je pao na ponedjeljak, pa su mnogi žurili u strahu od uobičajenih gužvi na putu, nazad prema sovjim odredištima.

Na blagdan Svih Svetih i na Dušni dan, vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima.
Svi Sveti i Dušni dan dva su različita liturgijska dana, kad se posjećuju groblja, pale svijeće, polaže cvijeće i moli u sjećanju na pokojnike.

Prve povjesne tragove blagdana Svih Svetih nalazimo u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Kako je broj mučenika i drugih svetaca vremenom narasta, pa ih je bilo nemoguće sve nabrojati, crkva ih je mnoge od njih razvrstala u kalendar, slaveći njihov spomendan u određeni datum.

Godine 827. Papa Grgur IV. odredio je da se 1. studenoga u cijeloj crkvi na svečani način slavi spomen Svih Svetih. Ta je svetkovina zapovjedni blagdan u katoličkoj crkvi i spomen Svih Svetaca, proglašenih i neproglašenih. Dušni dan, 2. studenoga, počeo je obilježavati od početka XI. stoljeća i ubrzo se proširio među narodima.

Comments

comments

Pročitajte još

DUŠA BOSANSKA KATOLIČKA

Hrvat sam i volim sve Hrvate ma gdje bili Ali zaljubljen sam u bosansku katoličku …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)