Naslovna / Kultura i Folklor / Oni znaju igrati prstena – Video

Oni znaju igrati prstena – Video

Igra prstena drevna je tradicijska igra nepoznatog podrijetla. Osobito je popularna u cijeloj Bosni i Hercegovini, a i u Hrvatskoj se igra u dolini Neretve, dubrovačkom primorju i svakako u predjelima koje su naselili bosanski Hrvati. Riječ je u stvari o omiljenoj igri muškaraca u zimskom periodu osobito pokladnom razdoblju.

 Na različitim područjima igraju se različite varijante prilagođenje lokalnim uvjetima u suštini riječ je o igri više igrača podijeljenih u dvije skupine.

Prsten se krije i traži, prilika je to za muško nadmudrivanje, zadirkivanje ali i pravo muško druženje uz obilno čašćenje jelom i pićem.

Zadnjih godina sve popularniji postaju turniri u igranju prstena, prilika je to da oraganizatori okupe što ječe igrače sa raznih područja kako bi se odmjerile snage na velikim turnirima velikih igrača.

Jedan takav turnir nedavno je održan u Beču u organizaciji Kud-a Rubina .

Sudjelovalo je 14 ekipa,  Igrali se je u grupama nokaot sistemom. Sve je počelo  u Nedjelju 20. 02. četvrtfinale i polufinale je odigrano 27.2. a samo finale kako to i priliči  na pokladnju Nedjelju 06. 03. 2011godine.

Prvo mjesto je osvojila  „Ekipa Rid“ u stalnom sastavu Slavko Stjepanović (Ulice), Luka Dominković (Vidovice) Ivo Blažević (Krepšić – Vidovice) i u finalu još Andrija Blažević (Krepšić)

„Ekipa Rid“ je u finalu pobijedila „Ekipu Buco“ rezultatom 201 : 061, i tako obranila prvo mjesto osvojeno i na prošlogodišnjem turniru.

Velika podrška ekipi svakako je bio Franjo Krnjić koji je bio  redovni  posjetitelj na takmičenju.

Uz čestitku pobjednicima  mora se spomenuti da je ekipa pod vodstvom Ive Blaževića  ove godine osvojila još dva  turnira, prvi u  Goricama i drugi u Donjem Rahiću.

Bravo prstendžije !!!

Comments

comments

Pročitajte još

Priča učiteljice koja tjera suze na oči

Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)