Naslovna / Nekategorizirano / Lagumdžija ugrozijo stabilnost BiH i regije!

Lagumdžija ugrozijo stabilnost BiH i regije!

Formiranjem vlasti u FBiH prekršen je ustav i Daytonski sporazum, zaključuje Jandroković.”Neustavno formiranje vlasti u Federaciji BiH ugrožava stabilnost BiH, ali i cijele regije”, upozorio je u ponedjeljak  ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Jandroković u odvojenim susretima s ambasadorima desetak zemalja akreditiranih u RH, prenosi “Novi list”.

Tokom ponedjeljka “ministar na vlastitu inicijativu pojedinačno razgovara s desetak ambasadora uticajnih zemalja”, doznaje portal “Novog lista”.

Hrvatski portal nadalje prenosi da će u tim razgovorima, Jandroković sugovornike upoznati sa zajedničkim stavom vlade i predsjednika Republike o prošlosedmičnom formiranju vlasti u Federaciji BiH.

“Ministar izražava zabrinutost načinom formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH, kojim je prekršen ustav i zakoni Federacije BiH, ali i intencije Daytonskoga sporazuma”, piše “Novi list” i zaključuje:

“Ministar ukazuje kako je nedopustivo formirati vlast bez legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda, odnosno ignoriranjem političke volje jednoga od konstitutivnih naroda. Jandroković ukazuje na činjenicu da je hrvatski narod najmalobrojniji u BiH te ističe da druga dva naroda, ali i međunarodna zajednica, zbog toga imaju veću odgovornost da spriječe majorizaciju Hrvata. Kršenjem svih načela konstitutivnosti ne samo da se ugrožava stabilnost BiH, nego i cijele regije. Federalnu vlast nužno je formirati u skladu sa zakonom i ustavom. Hrvatska traži institucionalnu ravnopravnost vjerodostojnih i na izborima potvrđenih predstavnika hrvatskoga naroda u BiH”, kaže se između ostalog u članku “Novog lista”.

Napomena: Nema disklamera. Jandroković je ovo stvarno rekao.

Comments

comments

Pročitajte još

Uskrs u Krepšiću – Video, slike

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, slavio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)