Naslovna / Nekategorizirano / Upoznajte najmlađu milijaderku Devet milijardi dolara zaradila je vadeći tuđu krv

Upoznajte najmlađu milijaderku Devet milijardi dolara zaradila je vadeći tuđu krv

Tridesetogodišnja Elisabeth Holmes  najmlađa je milijarderka na svijetu. Do bogatstva je došla vlastitim znanjem, trudom i zalaganjem. Priču o Holmes, koja je pomaknula granice u zdravstvenoj industriji i medicinskoj tehnologiji, objavio je časopis Fortune.

Elisabeth je 2003., sa samo 19 godina osnovala tvrtku , patenti Theranos koja se bavi testiranjem krvi, čime polako ali sigurno zamjenjuje usluge koje trenutačno na tržištu nude giganti poput Laboratory Corp. of America i Quest Diagnostics.Theranos se od ostalih razlikuje po tome što ima jeftinije usluge, a nalazi su mnogo brže gotovi. Ključno je to što  iz jedne kapljice krvi izvađene iz jagodice prsta može napraviti 70 testova, dok su ostali laboratoriji ograničeni na tek 40 testova.Holmes vjeruje kako je pristup dostupnim informacijama o zdravlju u realnom vremenu osnovno ljudsko i civilno pravo.- Ne želim napraviti postupne promjene u tehnologiji. Želim stvoriti jednu novu tehnologiju koja može pomoći čovječanstvu u cijelosti, bez obzira na geografiju, etnicitet, dob ili spol-, kazala je Holmes na početku svoje karijere. Fortune ističe kako Holmes nije vođena novcem. Deset godina strpljivo je sakupljala novac i usavršavala svoje tehnologije. Koliko god joj je bio potreban novac, odbila je mnogo ponuđača, jer je, kako kaže, mnogim ulagačima bitan bio samo brz povrat novca.

Zanimljivo je da je kao dijete željela biti liječnica, no nikako nije mogla podnijeti krv. Činjenica da mora vaditi krv punktiranjem vene bila joj je najstrašnija pomisao.

Holmes je, kako se spominje na početku, Theranos osnovala sa samo 19 godina. Studirala je kemiju na Stanfordu i od fakulteta je odustala na drugoj godini kako bi se posvetila poslu. Novac namijenjen školovanju uložila je u tvrtku koja danas zapošljava 500 ljudi i u koju su dosad investitori uložili oko 400 milijuna dolara. Procjenjuje se da Theranos tako trenutačno vrijedi devet milijardi dolara, a s obzirom na to da Holmes drži preko 50 posto vlasništva, vrijednost njezina udjela veća je od 4,5 milijarde dolara. U kompaniju su uložili Draper Fisher Jurvetson, ATA Ventures i Larry Ellison, šef Oraclea.

Iako ima dobro financijsko zaleđe, Tehranos je još uvijek po obimu poslovanja mala kompanija sa svega 21 laboratorijem. No najavili su ekspanziju.

– U vrlo ranoj dobi sam počela vjerovati kako je privatni biznis vjerojatno najveća šansa da postaneš utjecajan, jer je to sredstvo da napraviš promjenu u svijetu-, kazala je Holmes.

Theranos je vlasnik 186 patenata diljem svijeta, a Holmes suvlasnica 82 patenta u SAD-u i još 189 stranih patenata.

(maxportal)

Comments

comments

Pročitajte još

OD – DO – Slike

Znate većina za onaj mučni zvuk budilice nakon alkoholom prikraćene noći, onaj hladan tuš na …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)