Naslovna / BiH / Hill: Sve dok se mitom može kupiti zaposlenje ili krevet u bolnici, BiH je u ozbiljnom problemu

Hill: Sve dok se mitom može kupiti zaposlenje ili krevet u bolnici, BiH je u ozbiljnom problemu

‘Korupcija prožima ovu zemlju i građani su ogorčeni. Korupcija velikih razmjera razara ionako krhku ekonomiju, dok sitna korupcija ljudima život čini težim iz dana u dan”, naveo je na početku bloga Nicholas M. Hill, otpravnik poslova Vleposlanstva SAD-a u BiH.

Izvještaji pokazuju da se 70 posto istraga o korupciji obustavi, čak i kada su korumpirani pojedinci i aktivnosti identificirani, a prema istraživanjima, BiH se među zemljama bivše Jugoslavije doživljava kao zemlja s najvećim problemom korupcije.

”BiH se doživljava kao zemlja s najvećim problemom korupcije koja tjera investicije potrebne za razvoj ekonomije, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje životnog standarda. Otkako boravim ovdje razgovaram s privrednicima koji mi kažu da odustaju ili su odlučili rasprodati što imaju. Drugi, uključujući mlade i energične poduzetnike, kažu da nikada neće pristati da daju mito koje se od njih traži čak i ako budu morali zatvoriti svoje firme i otpustiti radnike, te da su spremni preseliti se u drugu zemlju”, piše u svom blogu Hill, dodajući kako nije siguran je li to pretjerivanje, jer je svjestan da je njihova frustracija stvarna.

Istraživanja pokazuju da se zbog korupcije u ovoj zemlji izgubi 47 KM svake sekunde. To je preko 4 miliona KM dnevno koja se ne utroše na obrazovanje, infrastrukturu, zdravstvo i druge osnovne potrebe.

”Korupcija nije prisutna isključivo u Bosni i Hercegovini. Ima je čak i u Americi. Ali razlika je što druge zemlje imaju instrumente da se protiv nje bore. Provode se zakoni o zaštiti zviždača. U javnim ustanovama se vrše revizije i inspekcije, a nađene nepravilnosti u poslovanju se korigiraju. Policija ima istražiteljske jedinice i slučajevi se aktivno procesuiraju. Novinari i aktivisti civilnog društva prate, istražuju i izvještavaju o radu poslovnih subjekata i političkih lidera kako bi se spriječile nepoštene radnje”, napisao je dodajući kako je BiH napravila primjetne pomake u nekima od ovih oblasti.

Ono što je Hilla impresioniralo je neumoran istraživački rad i nadgledanje, koje između ostalih, provode organizacije poput ACCOUNT, Centra za istraživačko novinarstvo i CCI, sa namjerom da svojim sugrađanima otkriju istinu.

”Na sličan način, neki su analitičko-istraživački izvještaji imali ključnu ulogu u informiranju glasača pred predstojeće izbore. Bosni i Hercegovini je potrebno da se veći broj građana priključi ovakvim aktivnostima. Ali generalno, institucije BiH se nisu efikasno nosile sa suzbijanjem korupcije”, misli Hill.

Prema navodima Transparency International, prošle je godine bilo manje uspješno procesuiranih slučajeva korupcije nego ijedne prethodne godine otkako prate takve slučajeve. Sustav postaje sve gori – ne bolji. Po njegovu mišljenju, marljiv rad novinara i NVO-a te rizik kojim se izlažu obični građani upozoravajući na korupciju, neće rezultirati kvalitetnijim životnim standardom do onog trenutka dok policija, tužiteljstvo i sudovi ne počnu slučajeve korupcije tretirati na ozbiljan način.

”Sve dok se sveučilišna diploma, ili zaposlenje, ili krevet u bolnici budu mogli kupiti mitom, ova zemlja će se suočavati sa ozbiljnim problemom korupcije. Nitko ne želi davati mito, ali to je stvarnost koju svakodnevno živi veliki broj građana. Ono što još više boli nije samo činjenica da građani moraju potegnuti novac iz svojih novčanika za usluge koje bi se trebale financirati iz poreza, već da su im novčanici ionako ‘tanki’ jer ulagači oklijevaju da ulažu u BiH. Oni ne žele da se muče s korupcijom a i ne moraju – biti će im bolje ako ulože novac drugdje u regiji” , piše Hill.

Po njegovim riječima s korupcijom se ne mogu boriti građani sami.

”Postoje stvari koje se mogu uraditi odmah, poput organiziranja protu koruptivnog ponašanja ili što je najvažnije, možete iskoristiti svoje biračko pravo i zahtijevati odgovornost političara. Sljedeći vikend ćete imati šansu da izaberete kandidate koji imaju integritet. Lidere koji će štititi vaše interese, a ne svoje stranačke blagajne. Izaberite mudro”, pozvao je Hill građane Bosne i Hercegovine da promišljeno glasuju na izborima.

Comments

comments

Pročitajte još

Poseban dan za mještne župe Gorice – Slike

U subotu 06. 07. 2024 mještani župe Gorice  imali su poseban razlog za slavlje. Prelijepa …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)