Naslovna / BiH / BiH neće dozvoliti bescarinski uvoz iz Hrvatske

BiH neće dozvoliti bescarinski uvoz iz Hrvatske

”Bez obzira na kritike Europske unije Bosna i Hercegovina ne može prihvatiti zahtjeve da svoje tržište u cijelosti otvori za bescarinski uvoz iz Hrvatske”, rekao je u dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

Dodao je kako će na sastanku s visokim predstavnicima Europske komisije i Direkcije za proširenje EU u Bruxellesu tražiti da i BiH nesmetano u Hrvatsku izvozi svoje proizvode po osnovu tradicionalne trgovine.

”U Bruxellesu ću tražiti reciprocitet i neću odustati od toga”, rekao je Bojić na konferenciji za novinare u Sarajevu, koja je organizirana povodom izvještaja Delegacije EU o napretku BiH za ovu godinu.

Prema njegovim riječima, u izvještaju se kao problem navodi neprihvaćanje tradicionalne trgovine s Hrvatskom, što otvara niz drugih pitanja i stavlja u neravnopravan položaj proizvođače iz BiH.

Istaknuo je kako se u izvještaju da zaključiti da se na BiH vrši pritisak da dozvoli uvoz hrvatskih proizvoda po osnovu CEFTA sporazuma, što je nelogično i nedopustivo.

Bojić je naglasio kako je ocjena iz izvještaja da su posljednje izmjene trošarinski tretmana piva u BiH neusklađene s regulativom EU i da su diskriminatorne za uvozno pivo, nekorektna i netočna, prenijela je Srna.

”Kritika iz izvještaja o nepridruživanju BiH sankcijama EU prema Rusiji, također, je nekorektna, jer ekonomski interes BiH je povećanje izvoza na svim dostupnim tržištima”, istaknuo je Bojić i dodao da zauzvrat za sankcije BiH nije ponuđena bilo kakva kompenzacija, već je naprotiv prisutna prijetnja povećanog uvoza proizvoda iz EU po nerealno niskim cijenama u BiH i to onih proizvoda koji se ne mogu više plasirati u Rusiju.

Bojić je naglasio kako se u izvještaju o napretku BiH za ovu godinu, većina problema odnosi na političku situaciju u BiH.

”Udaren je šamar politici BiH zbog zastoja u procesu europskih integracija”, naveo je Bojić te zaključio da, usprkos teškoj političkoj situaciji, kompliciranoj administrativnoj strukturi države, gospodarstvo uz borbu ostvaruje i skroman napredak, što je pozitivno.

Comments

comments

Pročitajte još

Kome dugujemo za ljepotu naše narodne nošnje ?

Mnogi misle da povijest “rubine” nije toliko stara, ipak grdno se varaju! Povijest, ove možemo …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)