Naslovna / BiH / BiH jutros preuzela kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora

BiH jutros preuzela kontrolu nad dijelom svog zračnog prostora

Bosna i Hercegovina je danas u ranim jutarnjim satima uspješno preuzela kontrolu nad svojim zračnim prostorom, potvrdio je za Klix.ba Dželal Hasečić, zamjenik direktora Agencije za pružanje usluga zračne plovidbe – BHANSA.
“Postupak je proveden uspješno, kako je planirano. Sama tranzicija je proglašena uspješnom u 03:14 sati po UTC-u”, kazao je Hasečić.

Po našem lokalnom vremenu BiH je, dakle, preuzela kontrolu nad svojim nebom u 04:14 sati.

“U to vrijeme je preuzimanje završeno. Prvi avion koji je nadletio, u okviru Sarajeva, je sticajem okolnosti bio saudijski. Ovo je zaista historijski događaj za nas i djelo je naših kontrolora, naših inžinjera, menadžmenta i izuzetno dobre podrške naših susjeda, prije svega SMATSA (Kontrola letenja Srbije i Crne Gore), CCL-a ( Hrvatska kontrola zračne plovidbe) i Eurocontrola. To nije nešto što samo mi vodimo, ovo je međunarodnog karaktera, povezano je i međusobno uvjetovano. Bilo je potrebno sve to posložiti i usaglasiti da bi se ovaj proces tranzicije usavršio”, kazao nam je Hasečić.

BiH nikada do sada nije imala kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Izuzetak je bio zračni prostor koji je u neposrednoj blizini naših međunarodnih aerodroma, odnosno u blizini aerodroma u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.

Naša zemlja, odnosno naši kontrolori, kontrolisat će avione koji budu letjeli do visine od približno deset kilometara (32.500 stopa). Sljedeći korak je planiran za novembar 2015. godine, kada će naši kontrolori napokon preuzeti i kontrolu nad gornjim slojem zračnog prostora i tako okončati ovaj dugogodišnji projekt.

Comments

comments

Pročitajte još

Nisko smo pali mada ni prije nismo visoko kotirali

  Kriv sam Komšiću, jer me nisi kupio za metar drva ili dva kubika šljunka. …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)