Naslovna / Nekategorizirano / Jedina neobnovljena škola u federalnom dijelu Posavine -Video

Jedina neobnovljena škola u federalnom dijelu Posavine -Video

Osnovna škola »A. G. Matoš« u Vidovicama, bila je prije dvije godine obnovljena uz svesrdnu pomoć švicarske zaklade »Stiftung Leopold Bachmann«. Obnova škole i športske dvorane stajala je oko 80 tisuća eura.

Sve to ne bi ni u snu bilo moguće da nije bilo svesrdne pomoći velikoga dobrotvora Vidovica Josipa Kneževića, domaćega sina, koji je župnik u švicarskim Alpama. Njegovom zaslugom izgrađena je zgrada za dječji vrtić, obnovljena je mjesna škola, obnovljene su crkvene orgulje. A kad je riječ i o drugoj humanitarnoj pomoći, nema mu premca na tim prostorima.

Nakon pucanja nasipa i izlijevanja voda rijeke Save mjesne humanitarne udruge kao što su Caritas, Crveni križ i Humanitarna udruga »Samarita« prihvatile su se posla i započele sa zbrinjavanjem pučanstva.
Razina vode u školi bila je oko osamdeset centimetara dok je u sportskoj dvorani dosezala visnu i do dva metra. I danas šest mjeseci poslije dok stojimo na pragu zime iako je dobila najbolja obećanja za obnovu osnovna škola Antun Gustav Matoš Vidovice jedina je neobnovljena škola na federalnom dijelu Posavine.
Na ulazu u Vidovice već dvadesetak godina stoji natpis »Opet dobro!«. Natpis kojeg su postavili hrvatski branitelji odmah nakon Domovinskoga rata. Bio je to pozdrav, poput onoga rudarskoga »Sretno!«.

Zašto nebi bilo „opet dobro“ uz malo konkretne pomoći i školi bi se vratio prijašnji izgled a nebi izostao ni zahvalni osmjeh na licima vidovačkih školaraca.
Nadamo se da neće čekati još dugo,…

Comments

comments

Pročitajte još

DOBRO JE ZNATI – Jeli slanina stvarno zdrava

Često čujemo da slanina nije zdrava i da je treba jesti što manje, ali je …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)