Naslovna / Nekategorizirano / Bjegunci iz Alcatraza mogli preživjeti samo ako su pobjegli u ponoć

Bjegunci iz Alcatraza mogli preživjeti samo ako su pobjegli u ponoć

Trojica bjegunaca iz Alcatraza imala su malo izgleda preživjeti bijeg iz legendarnog zatvora na otoku u zaljevu San Francisca 1962., zaključili su nizozemski znanstvenici koji su proučavali vremenske uvjete i morske struje te noći, prenosi BBC.

Još je nepoznato jesu li trojica robijaša Frank Morris, John Anglin i Clarence Anglin preživjeli bijeg, no izgledi su bili protiv njih, osim oko ponoći, otkrili su znanstvenici. Taj bijeg iz zatvora, koji je ekraniziran s Clintom Eastwoodom u naslovnoj ulozi u filmu “Bijeg iz Alcatraza”, jedan je od najodvažnijih pokušaja u povijesti.

Oni su pobjegli na provizornom splavu i nakon toga ih nitko nije vidio.

Novi računalni model morskih struja pokazuje da su, ako su krenuli točno u ponoć, mogli stići do kopna, no ako su krenuli prije ponoći ili nakon toga velika je vjerojatnost da su se zbog pothlađenosti utopili.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Delftu i istraživačkog instituta Deltares.

Trojica pljačkaša banke provela su mjesece kopajući tunel u betonskim zidovima ćelija koristeći naoštrene žlice. U noći 11. lipnja 1962. ostavili su lažne glave izrađene od sapuna, toaletnog papira i kose u krevetima i iskrali se iz neprobojnog zatvora. Na obali su izradili splav od balonera i prema FBI-ju zaplivali su negdje između 20 sati i 2 sata ujutro.

Unatoč opsežnoj potrazi nikad nisu pronađeni i ostaje nepoznanica jesu li se spasili ili su umrli.

Znanstvenici vjeruju da su ih struje, ukoliko su porinuli splav prije ponoći, odvukle na ocean gdje su preminuli od hipotermije. Nakon jedan ujutro plimne struje su se okrenule i u tom slučaju odvukle splav u suprotnom smjeru prema sredini zaljeva gdje su morali biti toliko dugo u vodi da su morali umrijeti od pothlađenosti ili ih je policija morala otkriti nakon svitanja u šest ujutro.

Preživljavanje je bilo moguće samo ako su splav porinuli oko ponoći i veslali prema sjeveru jer su u to vrijeme snažne struje ‘radile’ za njih i tada su ih mogle povući prema mostu Golden Gate i obali..
(Izvor: Hina)

Comments

comments

Pročitajte još

Ove godine imamo najkraći Advent, traje samo 22 dana – zašto…

Svake godine Advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca. Zašto …

Jedan komentar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)