Naslovna / Nekategorizirano / Tržnica ”Arizona” polako umire (VIDEO)

Tržnica ”Arizona” polako umire (VIDEO)

Tržnica Arizona, kod Brčkog, nadaleko poznata po gužvama danas je bila prazna. I to ne samo danas kažu trgovci koje smo zatekli.

Tržnica je uređena, ali je kupovna moć građana  opala. Danas na tržnicinije bilo ni struje. Među malobrojnim mušterijama zatekli smo i slovenca Igora. Kaže da je prvi put na Arizoni bio prije deset godina. Ono što ga je obradovalo jesu još uvijek niže cijene nego u regiji.

“Ja mislim da je tu 70 posto ili čak osamdeset posto jeftinije nego u Sloveniji. Arizona, mislim da se još uvijek isplati doći, malo pogledati šta ima. Uvijek ima nešto novo. Drukčije”, kaže Igor Jančac koji živi u Mariboru.

Na Arizoni vole  kupovati i građani Hrvatske. Od granice, tržnica je udaljena svega dvadesetak kilometara. Ono što Hrvate privlači su niže cijene, a ne žale se ni na kvalitetu robe.

Da je mušterija sve manje, posebno zimi, potvrdili su trgovci. Kažu, iz godine u godinu situacija je sve lošija.

“Čak je i nas radnika malo. Slabo ko i dolazi. Ako se otvori, otvori vikendom i to je to. Baš, baš nema posla”, kaže Sedina Halilović, radnica u jednom od butika.

I Kinezi polako napuštaju pijacu Arizonu. Danas su radnje prvi zatvorili. Arizona koja je važila za najveću tržnicu postala je interesantna kontrolnim organima, tržišnoj inspekciji i upravi za indirektno oporezivanje, pa je i to jedan od razloga što mnogi trgovci napuštaju Arizonu, dok je drugi zaobilaze.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Comments

comments

Pročitajte još

Pepelnica ili Čista srijeda

Pepelnica ili Čista srijeda kršćanski je spomendan kojim započinje korizma. Za katolike Pepelnicom počinje najozbiljnije …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)