Naslovna / Nekategorizirano / Tržnica ”Arizona” polako umire (VIDEO)

Tržnica ”Arizona” polako umire (VIDEO)

Tržnica Arizona, kod Brčkog, nadaleko poznata po gužvama danas je bila prazna. I to ne samo danas kažu trgovci koje smo zatekli.

Tržnica je uređena, ali je kupovna moć građana  opala. Danas na tržnicinije bilo ni struje. Među malobrojnim mušterijama zatekli smo i slovenca Igora. Kaže da je prvi put na Arizoni bio prije deset godina. Ono što ga je obradovalo jesu još uvijek niže cijene nego u regiji.

“Ja mislim da je tu 70 posto ili čak osamdeset posto jeftinije nego u Sloveniji. Arizona, mislim da se još uvijek isplati doći, malo pogledati šta ima. Uvijek ima nešto novo. Drukčije”, kaže Igor Jančac koji živi u Mariboru.

Na Arizoni vole  kupovati i građani Hrvatske. Od granice, tržnica je udaljena svega dvadesetak kilometara. Ono što Hrvate privlači su niže cijene, a ne žale se ni na kvalitetu robe.

Da je mušterija sve manje, posebno zimi, potvrdili su trgovci. Kažu, iz godine u godinu situacija je sve lošija.

“Čak je i nas radnika malo. Slabo ko i dolazi. Ako se otvori, otvori vikendom i to je to. Baš, baš nema posla”, kaže Sedina Halilović, radnica u jednom od butika.

I Kinezi polako napuštaju pijacu Arizonu. Danas su radnje prvi zatvorili. Arizona koja je važila za najveću tržnicu postala je interesantna kontrolnim organima, tržišnoj inspekciji i upravi za indirektno oporezivanje, pa je i to jedan od razloga što mnogi trgovci napuštaju Arizonu, dok je drugi zaobilaze.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Comments

comments

Pročitajte još

Tuzla – grad soli – ostaje bez soli!

Još od doba Ilira bilo je poznato da se na području današnje Tuzle nalaze zalihe …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)