Naslovna / Hrvatska / Županjska Posavina u strahu: Puca nasip u Račinovcima?

Županjska Posavina u strahu: Puca nasip u Račinovcima?

Stvorio se procijep u nasipu koji puca u duljinu, tvrde mještani

RAČINOVCI – Poplavljenim selima na istoku županjske Posavine poput munje se pronijela vijest da je savski nasip kod Račinovaca, koji je lani puknuo pod naletom snažne vodene bujice, ponovno počeo pucati. Pojedinci koji su obilazili nasip tvrde da su oštećenja itekako vidljiva i da se na jednom mjestu pojavila pukotina u dužini od stotinjak metara. “Stvorio se procijep u nasipu koji puca u duljinu, kao da je netko sjekirom udarao po zemlji”, kažu.

Među mještane, koji se još nisu oporavili ni od posljedica svibanjskih poplava, uvukao se strah i nemir kada su vidjeli da se na nasipu ponovno pune vreće pijeskom.

– Vidimo da se nešto ozbiljno događa, a nitko nam ništa ne govori. Dobili smo informaciju da je u Račinovce stiglo 5000 vreća, pijesak i folija za oko pet kilometara nasipa, što nikako ne sluti na dobro – kažu Račinovčani.

– Mislili smo da je sanacija nasipa završena jesenas, no očito da nije ili radovi nisu kvalitetno obavljeni. Zabrinuti smo, puno je padalina u posljednje vrijeme, pritoci Save rastu, a kad se počne topiti snijeg u Sloveniji, plašimo se da će nas ponovno poplaviti. A ako se to, nedajbože dogodi, i opet nas pohara katastrofa, to će biti kraj za Cvelferiju – upozoravaju.

Voditeljica vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjana Šota tvrdi da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za strah i paniku. Riječ je, kaže, o planiranim radovima na sanaciji te dionice nasipa u duljini od oko pet kilometara, koji su počeli prošli tjedan.

– Prilikom redovne ophodnje nasipa u prosincu i siječnju, uočili smo, a bilo je i dojava zabrinutih građana koji također pomno prate situaciju, određena oštećenja. To su uobičajene pojave i na drugim dionicama. Ali s obzirom na to da znamo da je nasip na ovom dijelu dosta loš i da se opet mogu očekivati veliki vodostaji, krenuli smo sa sitnim sanacijama za prijam velikih voda kako bismo spriječili ponavljanje neželjene situacije – pojašnjava Šota.

Sva detektirana mjesta oštećenja, a riječ je o njih 10, obložena su geomembranama, odnosno zaštitnim folijama koje su učvršćene vrećama. Kasnije će se pristupiti i sveobuhvatnijoj sanaciji, kada počne sezona radova na kompletnom nasipu u Račinovcima. Šota pojašnjava da radovi koji su bili predviđeni projektom od prošle godine još nisu potpuno završeni, oko 97 posto je gotovo, i ostalo je dovršiti još nešto sitno.

Vraćanje vreća s pijeskom na nasip stanovnicima poplavljenih sela produbilo je još uvijek svježe rane, a najgore im je, kažu, što nemaju nikakvu službenu informaciju. Šota pojašnjava da je o početku tih radova pravodobno izviješten DUZS, sa svim aktivnostima koje se ondje provode upoznat je i županijski Stožer za zaštitu i spašavanje, što nam je potvrdio i načelnik Stožera Zdravko Kelić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Mirjana Šota, voditeljica vinkovačke ispostave Hrvatskih voda

Sve je pod kontrolom, pripremamo se za mogući dolazak velikih voda

– Osobno sam zamolila da se o svemu obavijesti i Općina kako bi radove najavila i stanovnicima pojasnila da nema razloga za paniku. Na nasipu se ne događa ništa što nije u skladu s predviđenim aktivnostima. Situacija je pod kontrolom i samo se pripremamo za eventualni dolazak velikih voda koje bi možda mogle dodatno pogoršati situaciju na toj dionici koja je u lošem stanju – zaključuje voditeljica vinkovačke ispostave Hrvatskih voda Mirjana Šota.

 

Comments

comments

Pročitajte još

Ove godine imamo najkraći Advent, traje samo 22 dana – zašto…

Svake godine Advent može početi bilo kojeg dana između 27. studenog i 3. prosinca. Zašto …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)